3 nov. 2014

Pescuitul în prag de iarnă – alegerea echipamentului de pescuit potrivit


Sezonul rece nu numai că se apropie foarte repede, dar s-a şi instalat, bine-mersi, în zonele mai friguroase ale ţării, aşa că nu ar strica să aruncăm o privire asupra echipamentului de pescuit (şi aici mă refer strict la îmbrăcăminte, încălţăminte, plus alte accesorii de acest gen, nu la ansamblul lansetă-mulinetă-fir) recomandat pentru confortul pescarilor care rămân activi şi în această perioadă a anului.

Pentru că ne referim la începutul iernii, nu atingem încă subiectul pescuitului la copcă, deoarece sperăm să mai dureze ceva timp până la îngheţarea apelor, chiar dacă există mulţi pescari îndrăgostiţi iremediabil de acest gen de pescuit şi aşteaptă deja cu nerăbdare să scoată din cutiuţele de păstrare dandinetele, mormâştile ş.a.m.d.
bocanci pescuit
Bocanci de iarna

Încălţămintea este probabil cel mai important aspect de avut în vedere, pentru că picioarele ude/reci accelerează instalarea hipotermiei în întreg organismul, cu urmări nefaste nu numai pentru confortul imediat al pescarului, ci şi pentru sănătatea acestuia.  Din nefericire, puţini dintre noi îşi permit încălţăminte „profi”, de mare calitate, datorită preţului pe măsură (pe „fericiţi” nu pot decât să-i invidiez, în sensul bun la cuvântului), însă, pătrunderea tot mai frecventă pe piaţă a materialelor sintetice de calitate - fie că ne referim la bocanci, fie la cizme sau chiar la ciorapi (apariţia ciorapilor de neopren, de exemplu, a însemnat un pas mare pentru… picioarele pescarului) - a generat şi generează în continuare o scădere continuă a preţurilor, deci şi posibilitatea ca un număr tot mai mare de pescari să-şi achiziţioneze astfel de echipamente. 

Deloc neglijabilă în ecuaţia alegerii corecte a încălţămintei pentru pescuit iarna, este şi calitatea tălpilor, materialul folosit la fabricare trebuind să fie obligatoriu antiderapant, pentru a evita accidentele nefericite, atunci când – nu de puţine ori în partidele de pescuit – călcăm pe suprafeţe alunecoase.

Fie că ne referim la ciorapi, fie la îmbrăcămintea de iarnă, lâna pare să rămână singurul produs natural care mai ţine piept în înfruntarea cu materiale sintetice de calitate călduroase gen fleece (polar), pentru că bumbacul sare din schemă, datorită proprietăţii de a reţine apa/transpiraţia.
costum pescuit iarna
Costum de iarna

De altfel, la apariţia pe piaţă a hainelor obişnuite din fleece (nedestinate obligatoriu pescuitului sau vânătorii), preţurile erau prohibitive pentru suficiente buzunare, însă în momentul de faţă oricine – zic eu – îşi poate achiziţiona un astfel de echipament pe care să-l folosească la pescuit iarna, fără să facă un efort deosebit, iar pentru pretenţioşi sau… fiţoşi, sunt încă suficiente echipamente de pescuit care să (le) rupă buzunarele.

Dacă în cazul încălţămintei folosite la pescuit iarna, mizăm pe căldură şi… uscăciune, acelaşi lucru se prelungeşte şi în continuare, spre corp, mai ales în privinţa primului strat al îmbrăcămintei, cel care vine în contact direct cu pielea. După cum am menţionat mai sus, bumbacul nu este cea mai fericită alegere, deoarece, în cazul în care transpirăm abundent, va reţine apa în contact cu pielea, deci va pune pe fugă şi confortul. Lâna este o soluţie viabilă, dar sunt şi persoane care nu suportă hainele din lână „la piele”, pentru că unele sunt uşor aspre sau chiar aspre de-a binelea. Aşa că ajungem din nou la… sintetic şi trebuie să menţionăm că există o gamă largă de echipamente „underwear” (lenjerie de corp) sintetic, care au proprietatea de a absorbi transpiraţia şi de a o evapora spre exterior, închizând însă capilaritatea fibrelor în sens invers şi menţinând în felul acesta pielea uscată.  
costum pescuit iarna

Ideal, ultimul strat al îmbrăcămintei pentru pescuit iarna trebuie să fie dintr-un material care să îmbine calitatea de a împiedica pătrunderea vântului, cu cele de a permite respiraţia corpului, dar şi de a fi impermeabile în caz de ploaie sau ninsoare.

În privinţa celeilalte extremităţi a corpului, deloc neglijabilă – capul, prin care organismul poate pierde nebănuit de multă căldură (circa 70%), în acest moment există nenumărate modele de căciuli (cu blană naturală sau artificială), şepci şi fesuri de sezon, cagule, gata să ne împodobească „trofeele” în timpul partidelor de pescuit iarna.

Mănuşile – din fleece, lână sau neopren, ochelarii cu lentile polarizate, care ne feresc de reflexia soarelui din apă sau de pe zăpadă, dar ne protejează câtuşi de puţin şi de rafalele de vânt, termosul cu ceai cald, dar şi un al doilea rând de haine de schimb, păstrate în maşină pentru orice nefericită eventualitate, sunt lucrurile care încheie această mică descriere a unui echipament vestimentar recomandat în pescuitul de iarnă.

2 comentarii:

  1. cei care nu-si permit haine de calitate noi, pot gasi, din cand in cand imbracamite de calitate superioara la magazinele SH

    RăspundețiȘtergere
  2. Este adevarat, insa cunosc multe persoane stramtorate carora le repugna ideea de second hand...

    RăspundețiȘtergere