15 ian. 2015

Permise pescuit 2015


permis pescuit 2015
A trecut deja jumătate din prima lună a noului an calendaristic şi, aşa cum ne-am obişnuit, din nefericire, pe site-ul Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură – anpa.ro, nu găsim nici măcar două cuvinte aruncate în grabă despre condiţiile de practicare a pescuitului recreativ/sportiv în anul 2015. Şi pentru că ANPA dă, deocamdată, ora exactă în pescuitul sportiv şi comercial din România, chiar dacă permisele de pescuit se vor obţine în aceleaşi condiţii ca şi anul trecut, ar fi trebuit ca un funcţionar din instituţia amintită să aştearnă o propoziţie pe site-ul oficial, în care să precizeze acest lucru, pentru a nu-şi dovedi încă o dată dispreţul pentru cei mai cinstiţi pescari din România, cei care pescuiesc legal.
Condiţiile de obţinere a permiselor de pescuit rămân, aşadar, nemodificate pe moment: taxa de 30 de lei (10 lei pentru pensionari), plătibilă la Trezorerie în contul 20A1603, plus 2 lei taxa extrajudiciară de timbru (la Poşta Română). Până aici totul simplu şi frumos, însă…
- membrii asociaţiilor de pescuit care au în administrare apele publice din România (a se vedea tabelele de pe site-ul ANPA), vor plăti şi contravaloarea cotizaţiei de membru stabilită de asociaţia de pescuit respectivă;
- pescarii sportivi care nu doresc să se înregimenteze în vreo asociaţie de pescuit, vor plăti, pe lângă contravaloarea permisului de pescuit amintită mai sus, o taxă (săptămânală/lunară/anuală) stabilită pentru nemembri, de către asociaţia de pescari care administrează apa respectivă, taxă aprobată de ANPA şi publicată pe, celebrul de-acum, site oficial. De aici înainte încep surprizele (neplăcute): de luni bune, o întreagă filială (Dobrogea) are tabelul cu asociaţiile care administrează apele „în curs de actualizare”, şi pentru un întreg (şi… mare) judeţ – Suceava, tarifele pentru nemembri sunt „în curs de negociere” de vreun an, facilitând înregimentarea forţată a acestora în AJVPS şi lăsând în ceaţă mii de pescari;
- rămâne încă valabilă - cel puţin scriptic - şi găselniţa vizării celor 2 chitanţe doveditoare (taxele de 30, respectiv 2 lei) de către „personalul structurilor regionale ale ANPA”, structuri aflate pentru cei mai mulţi pescari sportivi la sute de kilometri(!!!), iar eu rămân convins de faptul că această inepţie este construită special pentru a ajuta asociaţiile de pescuit în înregimentarea membrilor.
Delta Dunării rămâne în continuare separată de ANPA, în administrarea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, iar apele de munte în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor (se pescuieşte cu permis ANPA + taxa stabilită de RNP).
Cam acestea ar fi coordonatele obţinerii unui permis de pescuit în acest moment. Cum apele rămân în continuare tulburi şi în domeniul legislativ al pescuitului, iar marile interese stârnesc valuri puternice şi în acest domeniu, ca peste tot în România, nu este exclus ca în 2015, mai devreme sau mai târziu, legislaţia să se schimbe din nou şi să avem noi coordonate în obţinerea unui permis de pescuit. Până atunci însă…

…Fire întinse!


78 de comentarii:

 1. Romania este tara in care institutiile statului nu fac altceva decat sa-si bata joc de cetateni.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. .....si sa ne "pape" banii !!!!!

   Ștergere
  2. Cat o sa mai aiba ce sa pape, pentru ca or sa ajunga in curand la fundul sacului.

   Ștergere
  3. Buna. Va rog sa-mi spuneti si mie daca stiti care este regula de plata pe barajele de la olt in zona Fagaras-Avrig. Va multumesc!

   Ștergere
  4. Barajele de care vorbiti se intind pe doua judete: Brasov si Sibiu. Conform site-lui ANPA, cele din judetul Brasov sunt administrate de AVPS Fagaras, in asociere cu AVPS Rupea si ar avea urmatoarele tarife de pescuit pentru nemembrii asociatiilor: 12 lei/saptamana, 18 lei/luna, 23 lei/an, iar cele din judetul Sibiu de catre AJVPS Sibiu, cu urmatoarele tarife pentru nemembri: 12 lei/saptamana, 58 lei/luna, 103 lei/an.
   Este posibil sa se fi schimbat/reactualizat unele tarife, dar pe site-ul oficial ANPA deocamdata asta e... "adevarul". Fire intinse!

   Ștergere
 2. poate sa ma ajute cineva? sunt pescar incepetor, am facut permis anpa anul trecut inclusive pg-ul ,anul acesta ce trebuie sa fac pentru valabilitatea permisului anpa? Multumesc anticipat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca e de anul trecut, banuiesc ca este numai chitanta (30 RON), nu si permisul propriu zis, care apare fotografiat in articolul de mai sus si care a fost tiparit doar in 2012.
   Anul acesta trebuie sa procedezi exact ca anul trecut (inca nu s-au schimbat regulile), atat pentru permis, cat si pentru PG, pentru ca ambele au fost valabile doar pe parcursul anului calendaristic 2014.

   Ștergere
  2. Bună. Pt cultura mea generală : vom mai primi vreodată timbrele ANPA ,pt care de altfel am plătit în fiecare an ? Este vreo asociație în Romania care a cerut acest lucru ANPA-ului ?

   Ștergere
  3. Daca va referiti la acele timbre care ar fi trebuit lipite, an de an, pe cartonasul plasticat din imagine, raspunsul e... NU. Pentru ca nici cartonase nu s-au tiparit decat in 2012, in momentul de fata mergandu-se pe chitanta de la trezorerie, plus acea gaselnita de 2 lei (timbru judiciar sau fiscal), care ar trebui vizate de un reprezentant ANPA. Numai ca ANPA doarme in continuare, dovada si site-ul lor oficial.
   Cu alte cuvinte, haos de nedescris si in pescuit...

   Ștergere
  4. Bună tuturor.Mă numesc Mihai Masca si vă scriu din Sydney,Australia.După 11 ani voi ajunge în sfârșit acasă în iulie.Mi-e super dor de un pescuit (până acum n-am reușit să vin acasă decât iarna).Sunt cetățean australian dar și român însă nu mai am nici o dovadă de rezidență în România si cred că si pașaportul românesc mi-e expirat.Ce pot să fac să pescuiesc în"legalitate"? Există taxe de o săptămână, lună? (stau doar 3 săptămâni...)Please help!Nu mai înțeleg legile de la noi.Mulțumiri anticipate.Mihai

   Ștergere
  5. V-am raspuns si in celalalt material in care ati pus aceasta intrebare:
   "Va pot spune cum e "pe hartie", legal adica, pentru ca realitatea din Romania de multe ori difera!
   Asadar, aveti nevoie de:
   - permis de pescuit ANPA, legal in toata tara (practic este o chitanta eliberata de Trezorerie) - 30 lei platibili la Trezoreria din Tg. Mures.
   - timbru fiscal de 2 lei, platibil la Posta.
   - (astea 2 ar trebui vizate/stampilate un un reprezentant ANPA, care nu prea exista, deci sarim peste punctul asta).
   - aproape toate apele din judetul Mures sunt in admistrarea AJVPS Mures, care are oficial, pentru nemembri, taxa de 5 lei/luna (99% din asociatiile din Romania vor incerca insa sa inregimenteze noi membri si sa incaseze si cotizatie de membru, ceea ce nu este legal)."

   p.s. la ce haos legislativ este in Romania, totul este relativ. sfatul meu, personal, este sa platiti cei 30 de lei la Trezorerie ca si taxa pentru permisul de permis ANPA si sa mergeti linistit la pescuit, mai ales ca stati o perioada asa scurta. sansele sa prindeti vreun control pe apa sunt reduse. dar si asa, cu permisul platit nu pot decat sa va ceara acea taxa pentru nemembri (pe o luna).

   Toate cele bune din Romania.

   Ștergere
  6. Va mulțumesc mult pentru răspunsul prompt si bine documentat.Îmi cer scuze că n-am verificat linkul celălalt.O să fac tot posibilul să urmez toți pașii descriși sunt curios însă ce adresă vor folosi atâta timp cât eu nu am domiciliul în România.Oricum,aiurea legi...Era mai bine înainte când măcar știai că poți pescui oriunde cu permisul AJVPS.Acum e total confuz.În sfârșit,mulțumesc încă o dată si vă aștept la un pescuit de Baramundi la Sydney. Dacă nu vă place peștele oceanic, avem si păstrăv curcubeu de râu si lac.Fire întinse!

   Ștergere
  7. Multumesc si eu pentru aprecieri! Sper sa ajung si eu intr-o zi peste Ocean pentru ca am cumnatii la Adelaide. La Sydney am o fosta colega de facultate!

   Ștergere
  8. Si acum mă aveți și pe mine.Apropos de Adelaide,era să vă spun si de pescuit la crap.Cel mai bun crap prins si mâncat vreodată de mine e cel de pe Murray river la 140km de Adelaide unde io si nevasta ne facem veacul aproape în fiecare vară.Cunoaștem mulți români din Adelaide,n-ar fi exclus să ne fi intersectat si cu neamurile dumneavoastră.Comunitatea nu e prea mare...Asa că vă așteptăm cu drag si keep in touch!

   Ștergere
 3. S-au tipărit carduri ANPA si in 2014. L-am primit dupa 14 luni. �� Fire zbuciumate ! ������

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tara frumoasa, conducatori ,reprezentantii oficii publice numai hoti , si noi coada intre picioare...........

   Ștergere
 4. As putea afla care este taxa pentru nemembrii si care este taxa pentru membrii ?As dori un exemplu concret. Intentionez sa imi fac permis si vreau sa cunosc toate detaliile.
  Va multumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Depinde de zona in care pescuiti. Pe site-ul ANPA gasiti, cu unele mici exceptii, tabelele cu asociatiile de pescuit care administreaza apele publice din Romania si cu tarifele pe care acestea le practica pentru nemembri. Pentru a afla care este "taxa de membru", cu alte cuvinte cotizatia la asociatia respectiva, trebuie sa va adresati direct asociatiei in cauza. In cele mai multe cazuri (daca nu cumva chiar in toate!), te costa mai mult sa pescuiesti ca "membru", decat ca "nemembru".
   Exemplu concret (care se discuta zilele trecute pe un forum de pescuit):
   - AJVPS Fagaras a incasat, anul trecut, cate 119 lei pentru fiecare membru (30 lei taxa permis + 2 lei taxa timbru + 87 lei cotizatie membru). Pentru un nemembru, taxele ar fi: 30 lei permis + 2 lei timbru fiscal + 23 lei taxa anuala pescuit pentru nemembri = 58 lei.

   Ștergere
 5. buna ziua,cu privire la ultimul comentariu,,,daca taxa de memru este aproape dubla fata d cea de nomembru,,,,care sut facilitatile pentru membri?sunt doar niste naivi cotizanti sau au si niste facilitati?va itreb aceste lucruri pentru ca in necunoastinta de cauza am cotizat regulat la fagaras 100 ron in 2013 ,120 ron in 2014.cucoana de la fagaras nelasand nici pe departe impresia ca am putea pescuii fara a achita acele sume de membru,chiar m-a sfatuit sa nu mai platesc la alta asociatie(ajvps brasov )petru ca la ei este cel mai ieftin si este iclusa si taxa de 23 lei.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Despre facilitatile acordate membrilor, intrebati-i direct pe reprezentantii asociatiilor, dar ma indoiesc ca o sa va poata raspunde...

   Ștergere
  2. asa ma gandeam si eu,azi am sa merg cu chitanta de la trezorerie si timbrul fiscal la ei,am sa inregistrez toata procedura si am sa public cum au decurs lucrurile.va multumesc!!

   Ștergere
  3. pe scurt,am platit 30 ron la trezorerie,am luat timbru fiscal de 2 lei m-am dus la fagaras sa platesc ei 24 lei,,,surprizaaa!!!!!!!!!!!citez din spusele domnului director..Nesimtitii aia de la anpa nu au dreptul sa spuna ca plata la trezorerie si ce 24 lei este suficient.,vrei sa pescuiesti in fagaras ,trebuie sa fi membru iar daca nu esti membru de partid ajvps,atunci poti platii 24 lei dar pe o sigura zona,nici pe departe pe toate zonele admiistrate de cei de la fagaras,asadar,vrei sa pescuiesti la oltet....platesti 24 lei,vrei sa pescuiesti la dridif,platesti 24 de lei vrei la voila ,alti 24 de lei...

   Ștergere
  4. Asa-i cam peste tot in Romania, din nefericire. AJVPS-urile au semnat hartia care continea si conditiile de indeplinit pentru a primi apele in administrare, apoi au incalcat si incalca cu grosolanie si nepasare spusele legii.

   Ștergere
 6. Buna ziua. Merg la pescuit in zona arad si va rog sa ma lamuriti.

  Dupa ce achit timbru fiscal de 2 lei, platibil la Posta si acei 30 ron la trezorerie imi este eliberat vreun permis de ANPA daca ma duc cu chitanta la ei sau acea chitanta este defapt permisul pe anul in curs ?

  Daca ma duc pe mures intr-o zona concesionata de o asociatie si pescuiesc si vine controlul, au dreptul sa ma amendeze ca pescuiesc fara sa fiu membru la ei ?.....sau doar ma obliga sa platesc taxa pe ziua respectiva?
  Scrie undeva in lege acest lucru sa imi listez sa am la mine in aceste cazuri ?

  Este obligatoriu sa fi membru de asociatia pentru a putea pescui pe vreo apa naturala din romania ?

  Va multumesc mult.

  RăspundețiȘtergere
 7. 1. In mod normal chitanta trebuie sa ajunga la ANPA, iar pe baza ei se elibereaza permisul de pescuit, numai ca in ultimul timp nu s-au mai prea tiparit permise. Oricum, acea chitanta face dovada platii si poate tine loc de permis.
  2. Asociatia nu are dreptul sa dea amenzi, pentru ca nu este organ al statului ci ONG. De asemenea, reprezentantii asociatiilor de pescuit nu au dreptul de control decat insotiti de politie, jandarmerie si/sau inspector ANPA (desi in cele mai multe cazuri nu se intampla asta!!!)
  3. Nu este obligatorie inscrierea in asociatii, desi cam toate fac presiuni pentru a-i inregimente pe pescari, neconvenindu-le taxarea ca nemembru. Lista cu tarifele practicate pentru nemembri o gasiti la adresa: http://www.anpa.ro/asociatii-si-tarife/

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Deci sa inteleg ca daca vine in control membri asociatiei cu jandarmeria sau ANPA ma poate amenda ca nu am platit cotizatie la ei sau doar ma pune sa platesc ?....in ideea ca eu am platita taxa de 30 ron si 2 ron timbru

   Ștergere
  2. Nu va poate amenda, v-ati platit taxa la bugetul statului. Nu va poate nici obliga sa platiti cotizatie de membru ci, din contra, sunt obligati sa incaseze taxa de pescuit pentru nemembri, afisata pe site-ul ANPA.

   Ștergere
 8. eu unul tot nu sunt lamurit ...taxa de 30 lei si 2 lei timbrul fiscal este pentru pescuitul in anul respectiv sau doar pentru acel card albastru..?si daca nu am permis si platesc acea taxa cu timbru este valabila fara vizarea ei de catre ANPA?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 30+2 reprezinta taxa de pescuit pe anul respectiv, plus cardul albastru, pentru cei care nu-l detin deja (prima oara au fost tiparite in 2012). Ai sau n-ai card albastru, tot 32 de lei te costa. Cardul a fost scus in ideea lipirii pe el, anual, al unei vigniete care sa ateste ca ai platit taxa anuala, dar s-a renuntat din mers la idee, iar, de ceva vreme, nici carduri albastre (& permise de pescuit) nu s-au mai tiparit, deci se merge cu chitanta.
   In alta ordine de idei, cum sunt foarte putine puncte de lucru ANPA in tara, este dificila vizarea de catre un inspector ANPA, asa ca eu, personal, am sarit peste acest pas, care este de altfel o tampenie... Dovada platii taxelor catre stat exista si fara acea stampila.

   Ștergere
  2. Buna ziua,

   Ca sa fie si mai clar: cu aceasta taxa 30 + 2 ron (in baza chitantelor aferente) se poate pescui in tara, in orice balta, sau apa curgatoare de pe domeniul public ?

   Mentionez ca eu sunt din judetul Arges, si nu am reusit sa "descifrez" aceste proceduri.
   De la AJFPA (asoc jud de pescuit si vanatoare) mi s-a cerut anul trecut o taxa de 115 ron (ceea ce mi se pare f mult), comparativ cu cele citite aici, pe site.

   Multumesc.

   Ștergere
  3. Pe toate apele publice, cu exceptia Rezervatiei Delta Dunarii, permisul ANPA (30+2 lei) este obligatoriu.
   In plus, pentru apele administrate de asociatiile de pescari, trebuie sa platiti o taxa de pescuit (zi, luna sau an), taxa pe care o gasiti afisata pe site-ul anpa.ro (link-ul exact este: http://www.anpa.ro/asociatii-si-tarife/). Descarcati fisierul/fisierele (in format Excel) care va intereseaza si gasiti informatiile de care aveti nevoie, cu cateva mici exceptii.
   De exemplu, pentru judetul Arges, pe apele administrate de AJVPS Arges ar trebui sa mai platiti 5, 10 sau 20 de lei (saptamana/luna/an), iar pe cele administrate de AVP Campulung Muscel 0, 5 sau 10 lei.
   Repet, gasiti informatii (aproape) complete pe site-ul anpa.

   Ștergere
 9. De la câți ani pot primi permisul de pescuit ?????? !!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din cunostintele mele, legislatia nu prevede vreo limitare de varsta (minima sau maxima), pentru eliberarea permisului de pescuit.

   Ștergere
 10. Buna ziua.
  As dori sa stiu daca, in realitate, permisul de pescuit ANPA are vreo valoare.
  In judetul Salaj, la barajul Varsolt, nu are nici o valoare daca nu e platita taxa de 60 ron / an catre AJVPS, va spun asta pentru ca in urma cu 8 zile, adica pe data de 07.07.2015. am fost acolo si doi baieti de la AJVPS m-au scos de pe balta si au considerat ca 2 crapi in greutate de 1,58 kg si, respectiv 2,1 kg sunt puiet...
  As dori sa merg in jud. Caras Severin, pe barajul Secu, langa Resita, insa de aceasta data ma lovesc de aceeasi problema, taxa 60 ron, cu explicatia si mai clara din partea casierewi AJVPS Caras Severin ca permisul ANPA e valabil doar pe Dunare !!! va rog frumos, lamuriti-ma cu un act , cu o lege pe care sa o pot prezenta la un eventual control, eu merg pe balta sa ma relaxez, nu ca sa fac tiganie si nervi.
  Sau, daca acest permis nu are nici o valoare, de ce se mai fac?
  Va multumesc mult.

  RăspundețiȘtergere
 11. Buna seara. Suntem incepatori si am vrea sa mergem la pescuit pe Arges in jud Giurgiu. As vrea sa stiu daca avem nevoie de permis ? Daca da ,este suficient cel de 30 roni la Trezorerie si 2 lei posta sau ar trebui sa mai platesc ceva ? Daca este suficient imi puteti spune inca o data contul in care se depun banii ? Va multumesc frumos

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Permisul ANPA, repet, este obligatoriu pe toate apele publice din tara, mai putin Delta Dunarii (ARBDD).
   Dupa ce platiti cei 30 de lei la Trezorerie (cont: 20A1603), ati mai avea de platit o taxa de nemembru catre AJVPS Giurgiu de 5 lei/saptamana, 10 lei/luna sau 20 lei/an, conform anpa.ro.

   Ștergere
  2. Va multumesc mult pt raspuns. Imi mai puteti spune si aceasta taxa la AJVPS Giurgiu unde se plateste ?

   Ștergere
  3. Probabil ca la sediul lor, desi ar trebui sa se poata plati si direct pe malul apei.

   Ștergere
 12. Buna ziua,,
  Ma poate ajuta cineva cu o informatie? Doresc sa merg la pescuit pe Dunare intre Cernavoda si Harsova , inafara de permis de pescuit mai am nevoie de alte vizari speciale?
  Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nefiind pe portiunea de frontiera, in mod normal ar mai trebui platita o taxa catre asociatia care administreaza acel tronson al Dunarii. Numai ca ANPA ne lasa in ceata cand vine vorba de asociatiile care administreaza apele din Dobrogea, asa ca nu vad vreu temei legal care sa va impiedice sa pescuiti numai cu permisul.

   Ștergere
 13. Buna ziua, m-am inscris intr-o asociatie , am platit 60 lei si am primit o chitanta din partea lor in care scrie ca am platit taxa permis+timbru+cotizatie. O fi de ajuns pt control? Ei asta mi-au spus.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Probabil ca da, desi ar fi fost mai bine sa taie o chitanta de 30 de lei strict pentru permis, pentru ca de cele mai multe ori asociatiile "uita" sa mai vireze cei 30 de lei la bugetul statului.

   Ștergere
 14. aveți dreptate . plătim taxe haotice pentru chefurile angajaților din ajvps.

  RăspundețiȘtergere
 15. Pentru Iulian Cimpoescu:
  Multumesc pentru informatiile date celorlalti, care m-au ajutat si pe mine sa inteleg ceva din legislatia romana privitoare la pescuit.
  Tot ce vroiam e sa pot plati o taxa pentru a putea pescui legal in timpul vacantei in Romania, fiind cetatean canadian/roman. Am trimis vreo 2 email-uri la ANPA cu ceva intrebari si numai pe de alaturi au raspuns. In consecinta am sa platesc la trezoreria locala taxa de 30 + 2 timbru fiscal, iar daca vine cineva pe apa de la vreo asociatie o sa le platesc taxa de nemembru. Renunt la vizat pentru ca cea mai apropiata reprezentanta ANPA e prea departe. Sper totusi sa nu am probleme. Ce diferenta mare e intre ce trebuie sa faci in Romania ca sa fii in legalitate comparativ cu ce trebuie sa faci in Canada.
  Fir intins!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur de fiecare data cand sunt utile materialele mele. E adevarat ca in Romania este un adevarat haos si in pescuitul recreativ/sportiv, pe plan organizatorico-legislativ, iar ceata se pare ca va persista multa vreme de acum incolo, mai ales datorita intereselor, fie ele politice sau financiare.

   Ștergere
 16. ma fratilor .... in functie de ce se platesc tarifele catre asociatii ? Nu inteleg un lucru .... tariful anual pentru pescuit este cam 20 de lei ( aproape in toata tara) . Filiala Sibiu percepe tarif anual de 103 lei. De ce ? Oare acolo sunt poleiti cu aur pestii ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este adevarat, numai ca in restul tarii, acolo unde tarifele pentru nemembri sunt mici, sunt mai mult pentru "dosar", pentru ca asociatiile nu (prea) vor sa auda de nemembri, ci numai de cotizanti, iar cotizatia este cam peste tot undeva spre 150 de lei!

   Ștergere
 17. Draga domnule Iulian Cimpoesu. In primul rand multumesc frumos pentru informatii si pentru rabdarea de care dati dovada raspunzandu-ne tuturor. Avand in vedere ca nu ma pot numi pescar pentru ca nu am pescuit pana acum decat de 2 ori, si asta in Delta Dunarii aproape de Chilia Veche, totusi imi place legalitatea.Mentionez ca imi place spinning-ul si pescuitul la undita, nu crap si somn. Anul acesta am decis sa-mi procur permis de pescuit, si cautand detalii am dat de site-ul ANPA si de blogul dvs. Informatiile pe care le puneti la dispozitie sunt pertinente si lamuritoare. Din pacate nu se poate spune acelasi lucru si despre site-ul ANPA. Avand in vedere ca eu nu ma deplasez decat in zonele Brasov, Blaj (Alba Iulia), Harsova, Fetesti (Bordusani) si Delta Dunarii as prefera sa platesc asociatiilor judetene din locurie mentionate mai sus taxa de nemembru. Din punctul meu de vedere voi incerca sa-mi printez legea si sa o port cu mine alaturi de permis (permise) pentru a evita eventualele neplaceri cauzate de controale si de eventualele presiuni ce se pot pune pentru a achita taxele cotizante ( avand in vadere ca de obicei nu stau mai mult de 1 saptamana in locurile mai sus mentionate). Sper ca totul sa fie ok si o sa incerc sa vin cu ceva lamuriri apropos de regiunea Dobrogea imediat ce ma voi confrunta cu situatia. Daca cineva este interesat de pescuitul in Delta, menttionez ca de la Tulcea la Chilia Veche nu sunt agenti ARBDD in teren care sa elibereze permisele pe loc. Trebuie neaparat luate permisele de la sediul ARBDD din Tulcea, si spun neaparat pentru ca, dupa trecerea cu bacul din Tulcea in balta, exista un punct de control al Politiei de Frontiera ce efectueaza controale la sange in ceea ce priveste documentatia (permis de acces in rezervatie, permis pt masina etc) si inca un punct de control la intrarea in Chilia Veche. Pentru restul rezervatiei, cei de la ARBDD spun ca au agenti in teren ce pot elibera permisele pe loc. Acest lucru nu il pot confirma pentru ca nu ajung in restul rezervatiei. Cei de la ARBDD au in Tulcea 2 bancomate ce pot elibera permisele, dar din pacate, in iunie nu functionau. Sediul lor din Tulcea este cea mai buna alegere, sau varianta cu achizitionarea direct de la ei de pe site. In incheiere, inca odata multumesc pentru informatii. Fir intins tuturor pescarilor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc atat pentru aprecieri, cat si pentru informatiile utile din Delta Dunarii. Din "auzite", se pare ca de anul viitor vom avea parte de o legislatie si mai ambigua si incalcita, numai buna sa ne zapaceasca de tot si sa ne stoarca de bani.
   Fire intinse!

   Ștergere
 18. Pentru cei din Constanța care vor permis de pescuit, în 4 pași simpli: https://www.youtube.com/watch?v=7_SU8YozrWk

  RăspundețiȘtergere
 19. Poate sa ma ajute si pe mine cineva cu o informatie?desi nu sunt de mult timp posesoru unui permis de pescuit am permisu facut de cei din Baraolt Brasov si din cate am inteles eu am voie doar in partea aceea sa pescuiesc.recent am intalnit un pescar care mi-a spus si aratat o foaie scoasa de pe net de la anpa in care se specifica foarte clar ca sa schimbat legea din care reiese ca fiecare posesor de permis de pescuit indiferent de ce asociatie este eliberat are voie sa pescuiasca de acum incolo pe orice apa,rau cu acel permis.vrea sa stiu si eu de unde pot scoate ,copia acea lege pt a merge pe orice rau din Romania cu acest permis fara sa imi mai reproseze ceva cei de la alte filiale gen Fagaras etc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aveti permis ANPA identic cu cel din fotografia atasata acestui articol sau ati platit doar cotizatia de membru al acelei asociatii? Cu permisul ANPA poti pescui oriunde in tara (exclus Delta Dunarii), insa se plateste si o taxa suplimentara catre asociatia care administreaza acea apa. Taxele se reg[sesc, in linii mari, pe site-ul anpa.

   Ștergere
  2. Permisu e facut in luna aprilie a acestui an este acela verde ca si carnet dar am inteles ca trebuie sa primesc acel permis ca si cel din imagine prin luna octombrie-noiembrie acasa printr-un plic postal.

   Ștergere
  3. Cel verde este carnet de membru cotizant al asociatiei de pescuit la care ati platit taxa. S-a intamplat de multe ori ca asociatiile sa nu mai verse la buget cei 30 de lei pentru permis, iar pescarii, in acest caz, pot sa astepte mult si bine permisul anpa...

   Ștergere
  4. In total am platit 120-130 ron cv de genu si a zis ca trebe sa mai primesc acasa acel permis anpa

   Ștergere
 20. Domnule Iulian am si eu o nelamurire eu am inceput sa pescuiesc de anul trecut si mi-am facut permisul la Brasov unde am platit 110 lei anul asta am platit 100 de lei mi-au dat carnet de membru si permisul de pescuit albastru plastificat nelamurirea e ca nu stiu daca pescuiesc legal in zona fagarasului pe baraje daca am inteles bine din ce am citit pe aici mai e nevoe de platit o taxa la cei de la fagaras sau ma insel?

  RăspundețiȘtergere
 21. Revin cu inca o intrebare Domnule Iulian permisul e valabil numai pe anul in curs sau e valabil 1 an de la data de cind ai platit

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1. Da, ar mai fi taxa catre AVPS Fagaras, dar suntem pe final de an si aproape ca n-ar mai trebui sa intre in discutie.
   2. Permisul e valabil, din pacate, doar pe anul calendaristic in curs.
   Oricum, de anul viitor este posibil sa fie schimbari majore in legislatia si practicarea pescuitului sportiv, mai ales ca, din ceea ce stiu eu, autorizatiile primite de asociatiile de pescuit expira, pentru ca au fost acordate pe 5 ani.

   Ștergere
 22. Sant o persoana (pensionat) si doresc sa stiu ca sa pot fi in legalitate daca pescuiesc pe riurile patriei ce trebuie sa obtin sa pot pescui legal?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In linii mari am oferit raspunsurile in comentariile anterioare. Acum ne aflam spre final de an si cel mai probabil din 2016 legislatia se va schimba (a cata oara???).
   In acest moment pensionarii obtin permisele de pescuit (ANPA) gratuit, pe langa care ar trebui sa plateasca taxa/taxele catre asociatiile de pescari care administreaza apele respective, taxe afisate, in mare masura, pe site-ul anpa.ro

   Ștergere
 23. Sal.
  Pentru 2016 cum obtin permisul pentru Dunare la Giurgiu...mai exact Gostinu?
  Am luat permisul de pe ARBDD fara sa stiu unde pot pescui cu el :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Permisul ARBDD este doar pentru Delta Dunarii (si oricum, din cate stiu, este doar pentru anul in curs, ca si cel ANPA, de altfel). Daca nu se schimba legislatia, este suficient permisul ANPA (30 lei la Trezorerie, pentru anul in curs), deoarece Dunarea, pe portiunea de frontiera, nu este data in administrarea niciunei asociatii de pescari.

   Ștergere
 24. Buna ziua!Ma puteti ajuta?De unde pot elibera permisul pescuit pentru jud Ilfov,lacul Snagov?Fir intins

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Snagovul este trecut, pe listele anpa, ca fiind administrat de APC 21 (Bucureşti, str. Viesparilor nr. 43, sector 2. Tel: 0762724834). Incercati un telefon.

   Ștergere
 25. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 26. Domnule Iulian Cimpoescu ,va rog sa i -mi spune-ti si mie ,daca filialele judetene primesc fonduri pentru popularea apelor teritoriale .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asociatiile de pescari, fiind ONG-uri, se autoadministreaza financiar, in primul rand din cotizatiile membrilor, dar pot primi si sponsorizari, de exemplu (lucru cu care nu-si bat capul, insa, in marea majoritate a cazurilor). Daca banii din cotizatiile pescarilor - care nu sunt putini - ar fi cheltuiti cu bune intentii, ar ajunge si pentru actiuni de populare, cu siguranta.

   Ștergere
 27. Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru anul in curs, 2016, taxa pentru permisul de pescuit a ramas tot 30 lei?(30+2, ma rog). Si daca contul in care trebuie sa platim la trezorerie este acelasi, respectiv 20A1603? Multumesc! Cosmin Gradinaru

  RăspundețiȘtergere
 28. Nu mai e nevoie, am intrat pe site-ul ANPA si m-am edificat...Stiu, asta trebuia sa fac de le inceput:) Fir intins!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Era un material mai nou, despre permisele de anul asta, aici: http://www.blogdepescar.ro/2016/01/permise-de-pescuit-2016.html
   Ma bucur oricum ca v-ati descurcat!

   Ștergere
 29. tot respectul pentru munca de lamurire :)
  o intrebare pentru care caut raspuns: am un prieten din strainatate care vrea sa vina cateva zile in Romania la pescuit. Pentru a nu pierde o zi cu hartii si permise, care este procedura pentru obtinerea unui permis ANPA pentru el? in sensul ca el imi va trimite o copie dupa documentul sau de identitate, intrebarea este: pot sa platesc in loculul lui taxa la trezorerie sau trebuie sa fie prezent personal la ghiseu? multumesc aniticipat!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. puteti plati dumneavoastra (de altfel nici eu nu m-am deplasat personal la Trezorerie in acest an.)

   Ștergere
 30. am uitat ceva, in textul de lege de pe site-ul ANPA este trecut in lista documentelor necesare pentru permis actul de identitate in original si copie ???? - exista o problema la sediul ANPA unde se elibereaza permisul? ma intreb pentru ca nu vad ce interes ar avea cineva sa plateasca si sa scoata un permis pentru o persoana inexistenta, in cazul in care copia dupa actul de cetatean strain nu e suficienta?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. cred ca ar trebui sa... uitati de permis (redevenit... cartonat in locul celui plasticat, incepand cu anul acesta, dupa ultimul Ordin privind pescuitul), pentru ca oricum nu vi se va elibera pe loc/repede. eu, in acest caz, as pescui pe baza chitantei de la trezorerie care atesta ca mi-am platit taxa. la ANPA inca e mare harababura, nu ste stanga ce face dreapta...

   Ștergere
 31. ok, multumesc mult de raspuns, o sa dau un fedback in iuniecand am reusit sa ma ocup decele de mai ss. poate ana atunci se mai schiba ceva ?! respect pentru toata munca investita si pentru un blog care iti face placere sa-l citesti cu amanuntul!

  RăspundețiȘtergere
 32. buna ziua.Imi puteti spune daca platesc 30 lei la trezoreria statului pt permisul ANPA, ma pot duce la pescuit cu chitanta,pt ca cei de la AJVPS SB nu vor sa-l elibereze daca nu esti membru.Mulumesc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din pacate haosul inca persista in pescuitul din Romania. Conform ultimului ordin de ministru, asociatiile de pescari dispar din peisaj pana in 2017. Ceea ce nu spun/afiseaza cei de la ANPA este faptul ca in mai multe judete din tara au pierdut niste procese in favoarea unor asociatii de pescari (exemplu: judetul Suceava). Nu am insa de unde sa stiu daca si in judetul Sibiu situatia e similara. Daca nu este, puteti pescui linistit cu acea chitanta.

   Ștergere