27 nov. 2013

Pescuit la clean iarna: momeli naturale sau năluci?



Cum aminteam în alt material de pe blog, cleanul este poate cel mai valoros partener pentru iubitorii pescuitului din ţară, pentru că pe lângă faptul că este omniprezent în mai toate apele publice din România, începând de la şes până în zona montană, rămâne activ pe tot parcursul anului, chiar şi în sezonul rece – iarna, când mulţi dintre peştii noştri intră în hibernare şi nu se mai hrănesc până la încălzirea apei.  În plus, cleanul poate fi abordat atât de către practicanţii spinningului (pescuit cu momeli artificiale), cât şi de către iubitorii pescuitului staţionar, noi încercând să descoperim care dintre „tabere” are mai mult de câştigat atunci când vorbim exclusiv despre pescuitul la clean iarna.
vobler salmo bulhead
Salmo Bulhead

Deşi încă activ – după cum aminteam mai sus – cleanul este însă mult mai apatic decât în sezonul cald, iar goana sa de atunci după hrană este înlocuită cu o plimbare lentă, în care însă nu refuză un desert (momeli naturale, năluci – în special voblere) dacă îi este oferit la momentul şi în locul oportun, iar prezentarea este una de gală, menită să-l atragă, nu să-l sperie (şi aici mă refer în primul rând la tehnicile folosite în spinning, adaptate la sezon, dar şi la nălucile alese din trusă, compatibile cu pescuitul în anotimpul rece).
Strike Pro Pygmy

Mulţi dintre pescari susţin că pescuitul la clean iarna cu voblere sau cu linguriţe este o utopie, o pierdere de vreme, iar capturile de clean reuşite la spinning, pure întâmplări. Apelând la momeli naturale consistente (bucăţi de ficat, intestine de pasăre, larve, carabeţi, râme, viermi, cari de lemn, sânge închegat ş.a.m.d.), aceştia caută – pescuind la plută – cleanul în zonele mai liniştite şi mai adânci ale râurilor, pentru că suntem în sezonul în care orice picătură de energie contează şi cleanul însuşi ştie bine acest lucru, ferindu-se cât mai mult de curenţii puternici pe care-i îndrăgeşte vara şi încercând să-şi procure hrana cu minim de efort. Asta înseamnă că localizarea cleanului iarna, indiferent de metoda de pescuit aleasă – cu pluta sau la spinning – este mai importantă decât în sezonul cald, când bancurile de cleni acoperă o arie mult mai largă de acţiune şi sunt mai uşor de găsit.
vobler rapala cd
Rapala CD

Sezonul rece este sinonim, pentru majoritatea peştilor, atunci când ne referim la adăpost(uri), cu gropile adânci din albii sau de sub maluri, unde curenţii sunt slabi şi temperatura apei mai ridicată. Asta nu înseamnă că în zilele călduţe şi însorite de iarnă, cleanul nu se va aventura spre zonele puţin adânci sau spre straturile superficiale ale apei, muscărind chiar!

Pentru că am amintit deja cele mai folosite momeli artificiale pentru pescuitul la clean cu pluta iarna (când vom lăsa cârligul cu momeala să se târască uşor pe fundul apei), să aruncăm un ochi şi spre pescuitul cu momeli artificiale, unde voblerele scufundătoare (sinking) par să fie cea mai bună alegere de sezon, iar tehnica de pescuit potrivită… răbdarea, pentru că recuperările vor fi lente şi cât mai aproape de fundul albiei (prilej cu care rata donaţiilor de năluci creşte vertiginos), lucru care nu se poate realiza în parametri optimi cu majoritatea linguriţelor rotative, de exemplu, pentru că o recuperare lentă le scoate din funcţiune, transformându-le în sperietori de cleni. Acest material este de altfel ilustrat cu câteva modele de voblere de succes la clean iarna.
vobler yo-zuri pentru clean
Yo-zuri Pin's Minnow

Pe final mai amintesc doar faptul că iarna, pe temperaturi foarte reci, se va renunţa la pescuitul cu fir textil în favoarea monofilamentului şi că practicarea spinningului în zonele defavorizate, adică acolo unde apele îngheaţă pe o porţiune mare de la maluri, se poate face cu dificultate şi numai cu beţe lungi (de cel puţin 3.6 m), destinate pescuitului la plută (match).

Fire întinse în debut de iarnă!!!


p.s. sunteţi bineveniţi să lăsaţi comentarii, mai jos, în care să vă expuneţi propriile păreri vizavi de pescuitul la clean iarna!

AICI aveti cel mai IEFTIN RCA

18 comentarii:

  1. dau cu sinking si am 99%sanse sa imi ramana agatat de o carpa sau ceva mizerie din rau si asa s-a dus un vobler Rapala de 40 lei;)

    RăspundețiȘtergere
  2. asta-i riscul "meseriei", mai ales iarna. daca nu ni-l asumam, sansele unui drill scad vertiginos. cred ca toti iubitorii spinningului populeaza albiile raurilor cu naluci, mai ieftine sau mai scumpe.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu, de exemplu, in locurile necunoscute, "citesc" albia cu o guma mai ieftina, apoi trec la artileria grea din dotare, reducand astfel riscul de a pierde naluci pretioase (neeliminandu-l complet, e drept).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta chiar e problema. am pierdut multe naluci si n-am prins nimic.

      Ștergere
  4. interesant articolul.se poate sa dai mai multe relatii despre localizarea cleanului vara sau mai ales iarna?Sint la inceput de ''cariera ''si multi nu vor sa zica despre clean sau localizarea lui.Cleanul atunci cind il prind(mai rar)imi ofera satisfactie mare si un dril pe cinste

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. domnule anonim daca doresti sa castigi experienta poti sa imi ceri prietenia pe facebook si iti impartasesc din experienta mea cu placere.abrudan dan ioan bistrita. sper sa ai ce invata de la 7 ani pescuiesc doar la clean.si il cunosc destul de bine.!

      Ștergere
    2. Mare pescar esti tu.Duci acasa clenisori cat palma,arzi in iad!

      Ștergere
    3. Dar cine-i destinatarul acestor cuvinte?

      Ștergere
    4. Lui Abrudan Dan Ioan ii zic,l'am cautat pe facebook sa vad cum arata un ''expert in pescuitul cleanului''.Are chiuveta plina cu cleni mai mici ca palma,rusine lui.

      Ștergere
  5. Am incercat un pescuit de iarna cu voblere si fara succes 2 ierni la rand pe raul Milcov jud Vrancea. Cel mai bine a mers la larva de libelula si la rama.

    RăspundețiȘtergere
  6. Vreau sa merg mâine la pescuit de clean,îmi poate sugera cineva ce momeli sa folosesc ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Vreau sa merg mâine la pescuit de clean,îmi poate sugera cineva ce momeli sa folosesc ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu am folosit si muste artificiale si am prins si clean la 1 kg. Recomand si muștele artificiale.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu iarna , n-am prins niciun clean la voblere sau musca artificiala. La noi in sat cleanul este pretentios, el vrea viermisori plinuti nu toate ,,ațele" sau rame cu un volum si dimensiune mica , la noi trage doar cu rame dealea groase de un deget sau viermi consistenti.o data iarna , cand ningea strasnic , mia venit la merg la pescuit m-am instalat si am pus in carlig un mix de viermi, rame si mamaliga calda ,ce sa vezi a inghitit momeala . Cand l am scos domnule era ditamai monstrul (pe vreme ca atunci niciun om na pris peste cum am prins eu) pestele la noi nu trage delor iarna, rar cand cleanul trage dar din fericire eu am fost norocosul s a prind asemenea peste .

    RăspundețiȘtergere
  10. Este adevarat ca nu toate ridurile dau clean dar sa nu uitam ca acest peste numit clean este un peste șmecher si se lasa ff greu prins dar eu am prins clean anul acesta la rime dar si la vremuri fir intins pt toti pescari!

    RăspundețiȘtergere