13 nov. 2014

Pescuitul iarna, la răpitori: echipamente, tactici


Deşi pentru mulţi pescari sezonul de pescuit se încheie odată cu primele brume ale toamnei sau cu primii fulgi de zăpadă cernuţi din ceruri, moment în care îşi curăţă echipamentele de pescuit folosite în sezonul cald (lustruiesc lansetele, curăţă şi gresează mulinetele) şi le pun la păstrare pentru viitorul sezon, „spinning-arii” cei mai înfocaţi îşi continuă aventurile la pescuit pe malurile apelor, cu atât mai mult cu cât iarna poate fi şi chiar este de multe ori sezonul unor capturi capitale.
lanseta spinning sportex
Şi dacă despre îmbrăcămintea de sezon adecvată am amintit într-un material anterior, să aruncăm în viteză un ochi şi peste echipamentul de pescuit necesar în sezonul rece, dar şi peste nălucile care ar trebui să decoreze în această perioadă trusele de spinning , în vederea unor partide de pescuit de succes.

Pescuitul în sezonul rece, chiar dacă ne referim strict la spinning, este unul mai de fineţe faţă de cel practicat vara. Peştii sunt mai mofturoşi şi mai slab activi, muşcătura lor este mai moale, abia perceptibilă uneori, aşa că trebuie să alegem o lansetă de spinning mai senzitivă (cu o modularitate a fibrelor de grafit cât mai ridicată), capabilă să ne transmită şi cel mai palid atac din adâncuri, cu atât mai mult cu cât trebuie să apelăm de cele mai multe ori la fire monofilament, pentru că firele textile suferă la îngheţ şi devin de obicei impracticabilă sub o anumită temperatură.
Pentru că în general folosim năluci cu prezentare mai discretă (mai ales voblere şi plastice moi, dar şi cicade) şi fire mai subţiri, lansetele de spinning nu vor face nici ele rabat de la această regulă, „ajustate” bineînţeles după specia de răpitor vizată.
În plus, deoarece locurile cele mai adânci ale râurilor/bălţilor sunt cele care adăpostesc răpitorii peste iarnă, vom alege nălucile capabile să evolueze cât mai jos, în adâncuri, vizate fiind în mod direct voblerele sinking (rattling, pentru un plus de zgomot şi de vibraţie în prezentarea pe verticală), cicadele (care coboară rapid şi au, de asemenea, o vibraţie incitantă pentru răpitori) şi silicoanele (twister-e, grub-uri, shad-uri) armate pe jig-uri suficient de grele pentru a facilita o aterizare rapidă pe fundul apei.
pescuit la rapitori
Cicada Strike Pro
Localizarea peştilor joacă şi ea în sezonul rece un rol mai important poate ca niciodată, pentru că răpitorii sunt mai puţin activi şi, totodată, mult mai puţin generoşi la efort, preferând de cele mai multe ori să stea „la cotlon”, aşteptând până le trece ceva incitant exact pe la nas, în locul suprafeţelor mari de apă cercetate în amănunt în sezonul cald. În asemenea condiţii, nici cele mai incitante năluci de pescuit nu vor avea nici un efect dacă nu sunt purtate şi jucate măiastru de către pescari exact în preajma locurilor în care răpitorii îşi au culcuşul. Aceştia îl mai şi părăsesc din când în când, de altfel, doar în zilele calde de iarnă – puţine la număr în multe zone ale ţării - în care soarele are suficientă putere pentru a încălzi cu un grad sau două apele de adâncime superficială, având ca rezultat migrarea temporară (spre… dezgheţare) a peştilor mici (cu alte cuvinte, a hranei răpitorilor).
Chiar dacă în cazul partidelor de pescuit iarna avem de înfruntat vremea potrivnică şi, în plus, ca practicanţi ai spinning-ului, rata de agăţare/pierdere a nălucilor creşte simţitor, datorită cotloanelor de sub adâncuri vizitate, faptul că răpitorii rămân cât de cât activi şi iarna şi că ne pot ferici cu câte-un drill de vis, dar şi că malurile râurilor s-au mai eliberat de… pescarii la staţionar, sunt cel puţin două motive care vă invită la pescuit.

Fire întinse!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu