5 apr. 2016

Pescuitul recreativ-sportiv şi noile sale reglementări de practicare (2016)


… sau, vorba poetului, mult zgomot (şi înmiit, mai multă aşteptare) pentru (aproape) nimic.

ordin pescuit 2016
sursa: monitoruloficial.ro

De câteva săptămâni bune, stau cu ochii înfipţi adânc pe Monitorul Oficial al României, în varianta sa live, electronică, aşteptând, ca şi voi, dragi pescari (recreativi, sportivi?!), mult trâmbiţatul Ordin al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind condiţiile de practicare a pescuitului recreativ-sportiv, precum şi modelele permiselor de pescuit sportiv, în măreţul an electoral 2016.

Astăzi (ca un făcut), când am reuşit, în sfârşit, să evadez câteva ore pe malul apei (un nou episod din serialul street-fishing), profitând de o vreme superbă şi gândindu-mă că peste doar câteva zile urmează ghilotina "sexagenară" a prohibiţiei (şi aia, doar pentru adevăraţii pescari), băieţii/fetele de la Monitorul Oficial mi-au făcut neplăcuta supriză de a-mi răpi prezenţa primilor cititori.

Dar ce spune noul Ordin al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind condiţiile de practicare a pescuitului recreativ-sportiv, precum şi modelele permiselor de pescuit sportiv? Sau, mai degrabă, ce trece de filtrul copy/paste, arhifolosit de ani de zile, de leneşii şi (dez?...)interesaţii croitori de legi din Parlament sau din Guvern (...aşişderea!)?

ANPA – Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură, a căpătat puteri şi mai mari, aproape depline (mai puţin în Delta Dunării, unde războiul intereselor este suprem şi are iz de caviar şi sturioni), iar faptul acesta nu mi-ar fi displăcut, dacă în ultimul timp (a se citi cel puţin 2 ani), pe lângă informaţiile eronate şi bătaia de joc privitoare la informaţiile viabile care ar fi trebuit să fie transmise pe site-ul oficial (al unei instituţii publice!!!), a lăsat imaginea uneia dintre multele instituţii de acest gen care practică pe faţă dezinformarea, miştocăreala şi... tot tacâmul politicesc dâmboviţean.

Permisul de pescuit se va elibera din nou anual (deci vor dispărea cartonul plasticat şi... vizabil anual), direct de la ANPA sau prin asociaţiile de pescari (mai degrabă prima variantă, pentru că deja “chioşcarii” se plâng de noile condiţii...), dar încă nu ştim care asociaţii vor mai primi ape (în acest moment cam toate autorizaţiile emise la nivel naţional, pentru o perioadă de 5 ani, au expirat) şi, mai ales, în ce condiţii. Cum din noua legislaţie au dispărut tarifele de acces pe care le putea impune fiecare asociaţie de pescari pe zonele aflate în administrare, e lesne de înţeles că nimeni nu se va mai înghesui nici la plata cotizaţiei de membru, atâta timp cât asociaţiile nu mai au nici pâinea, nici cuţitul în mână.

Aproape sigur, această măsură va fi urmată cât de curând de modificarea (probabil prin OUG) a cuantumului tarifelor pe care le va încasa ANPA de la pescari (posibil până la vehiculata suma din proiect - 150 lei tarif întreg).
legislatie pescuit
sursa: monitoruloficial.ro

În cele din urmă, câteva cuvinte şi despre Federaţia Română de Pescuit Sportiv, cea care se zbate de ani de zile să pună mâna (de fapt să monopolizeze) atât (pe) pescuitul de competiţie, cât şi pescuitul recreativ, de unde ar fi urmat să curgă "mălaiul": deşi legea face referire, în premieră, la art.6, la FRPS, aceasta are dreptul să organizeze, conducă, supravegheze etc. doar competiţiile de pescuit sportiv organizate de ea însăşi, iar asta spune totul...

În aşteptarea unor noi reglementări (noi contracte ale ANPA cu asociaţiile de pescari pentru administrarea apelor, cu RNP-ul pentru zona montană, dar şi noi taxe pentru permisele de pescuit ş.a.m.d.), vă las să vă odihniţi niţel, cu promisiunea de a reveni, în curând, cu lămuriri (deh, asta-i un material scris la cald) depline în privinţa noului Ordin al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind condiţiile de practicare a pescuitului recreativ-sportiv, precum şi modelele permiselor de pescuit sportiv.

Până atunci, profitaţi de vremea bună şi de ultimele 4 zile în care mai puteţi pescui pe apele publice din România, înaintea prohibiţiei!


Fire întinse!

p.s. Întregul Ordin poate fi consultat pe pagina dedicată legislaţiei în pescuit de pe blog.



15 comentarii:

  1. Buna ziua!
    Va multumesc pentru informatiile pe care ni le dati vizavi de tot ce tine de pescuit, precum si de observatiile si comentariile mai mult decat pertinente. Acum va rog sa-mi spuneti care este pana la urma modalitatea de a pescui in legalitate, fara a ma certa pe apa cu reprezentantii AJVPS sau ai altor asociatii? Am achitat la trezorerie cei 30 lei in contul ANPA si detin si acel permis plasticat albastru primit cu cativa ani in urma. Trebuie sa platesc si la o asociatie? Desi din cate am citit anul acesta nu mai sunt concesiuni catre asociatii. Va multumesc anticipat si scuzati deranjul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi dupa spusele ministrului agriculturii prin ultima hotarare privind pescuitul in Romania in anul curent acel permis este arhisuficient, sunt asociatii care au castigat unele procese in instanta in fata ANPA, vizavi de administrarea unor ape. Imediat dupa aparitia acestui ordin, am cerut - prin e-mail - lamuriri suplimentare de la ANPA, lamuriri pe care, desi au trecut cele 30 de zile "legale", nu le-am primit nici in ziua de azi.
      Cu alte cuvinte, interesele - atat din partea ANPA, cat si a asociatiilor - fac ca totul sa fie lasat in ceata, lucru care nu face decat sa sporeasca incertitudinile. Saptamana viitoare am de gand sa depun o reclamatie in aceasta privinta, pentru ca nu este normal ca 2-3 functionari ANPA, platiti din banii nostri, sa-si bata joc de toti pescarii din Romania.
      p.s. eu, personal, inca voi merge pe taxa de 30 de lei si permisul plasticat albastru.

      Ștergere
  2. Bună ziua!

    Ați primit ceva lămuriri între timp?

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate ANPA continua sa joace la doua capete si sa mentina starea de incertitudine tocmai prin lipsa de transparenta si, mai ales, prin informatiile extrem de putine pe care le face publice prin intermediul site-ului oficial, unde, intre timp, a mai aparut o informare>
      "... Pescarii care practică pescuitul recreativ/sportiv nu sunt obligaţi să se înscrie într-o asociaţie de pescari recreativ/sportivi, dar dacă vor practica pescuitul recreativ/sportiv într-o zonă unde există autorizaţie de pescuit recreativ/sportiv sau contract de dare în folosinţă a bazinelor piscicole, în scopul practicarii pescuitului recreativ/sportiv, inclusiv în urma unor decizii rămase irevocabile şi definitive, vor trebui să respecte regulamentul propriu al asociaţiei de pescari recreativ/sportivi, deţinatoare de autorizaţie sau contract."

      Este cazul, de exemplu, al judetului Suceava, unde apele sunt in administrarea AJVPS Suceava pana in noiembrie 2018. Lucru pe care l-am aflat (cu greu), numai dupa ce am interpelat in mai multe randuri ANPA, si am primit raspunsul prin e-mail. Cu siguranta mai sunt astfel de cazuri in tara, cazuri pe care ANPA ar trebui sa le faca publice pe site-ul oficial!!!

      Ștergere
    2. pe asta ati vazut-o?

      "Începând cu anul 2017 activitatea de pescuit recreativ/sportiv se va realiza în baza unor contracte de utilizare a resursei acvatice vie în scop recreativ/sportiv, pe habitate piscicole clar delimitate şi în baza unor planuri de management a pescuitului în scop recreativ/sportiv prezentate de asociaţiile de pescari recreativ/sportiv elaborate de instituţiile specializate din domeniul pescuitului şi acvaculturii.

      Contractele de utilizare a resursei acvatice vie în scop recreativ/sportiv se vor încheia numai după aprobarea de către ANPA a planurilor de management şi după ce se va stabili efortul de pescuit pe habitatele respective"

      Ștergere
  3. Am fost acum la Asociatie la Brasov si mi-am facut abonamentul. Am primit asigurari ca este valabil pe toate apele din Romania (mai putin Delta, unele ape de munte si evident apele private). A costat 110 RON, in aceasta suma fiind incluse taxa anuala ANAF 30 RON, abonamentul 70 RON, carnet de membru verde 10 RON.
    Am insistat de doua ori (probabil credea ca sunt nebun) sa imi confirme ca este valabil pe toate apele din Ro, mi-a raspuns ca de anul asta s-a schimbat legea in sensul asta. Va rog confirmati daca aveti acealeasi informatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu alte cuvinte, 30 RON taxa permis ANPA (NATIONAL), 70 RON cotizatie de membru pentru asociatia respectiva, 10 RON carnet de membru al asociatiei respective (banuiesc ca AJVPS).
      Doar permisul de 30 RON (ma rog, chitanta care tine locul permisului ANPA plastifiat, care nu se mai prea tipareste anul asta), plus un timbru fiscal de 2 RON sunt valabile TEORETIC peste tot in Romania, DAR....
      ... desi legislatia s-a modificat anul acesta, in sensul ca asociatiilor li s-au incheiat cei 5 ani de administrare a apelor, permisul ANPA fiind suficient pentru a pescui pe apele publice, sunt unele zone/judete din tara unde anumite asociatii au castigat in instanta si au decizii definitive impotriva ANPA (decizii pe care - ati ghicit - nu le veti gasi niciodata facute publice pe site-ul oficial ANPA), iar in aceste cazuri veti fi nevoit sa platiti in plus o taxa de acces pe saptamana/luna/an...
      Ar mai fi varianta anumitor reciprocitati intre asociatii, dar si astea-s tinute secret(e).

      Ștergere
    2. Ieri am vorbit cu un sef de ocol, cu implicatii in AJVPS, care mi-a confirmat ca permisul este valabil pe toate apele publice (fara Delta) din Ro. Mi-a spus ca nu mai este nicio intelegere intre nimeni si nimeni :). NU a vrut sa se pronunte cu DA/NU in ceea ce priveste valabilitatea DOAR a permisului de 30 RON :D.

      Ștergere
  4. Astăzi mi-am plătit cotizaţia la AGVPS Alba (80 lei). Cei de acolo mi-au spus că fiţuicile de la ANPA NU sunt valabile, iar cei care pescuiesc pe Mureş, Arieş, Ampoi ş.a. pe raza judeţului Alba, fără permisul eliberat de ei, riscă o amendă de 200 lei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "09.05.2016: ANPA nu mai elibereaza permise de pescuit recreativ/sportiv decat prin asociatiile de pescari sportivi ai caror membri practica pescuitul in scop..."

      Ștergere
    2. @ Ciprian, aia a fost o decizie ilegala, data la misto de presedintele ANPA pentru a face jocul AJVPS. De altfel, pe site-ul oficial s-a revenit ulterior cu:
      " INFORMARE
      Practicarea pescuitului recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, cu excepţia Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", se face în baza permiselor emise de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură şi eliberate direct de aceasta sau prin asociaţiile de pescari în scop recreativ/sportiv, persoane juridice nonprofit legal constituite, conform prevederilor Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 369/2016.

      Pescarii care practică pescuitul recreativ/sportiv nu sunt obligaţi să se înscrie într-o asociaţie de pescari recreativ/sportivi, dar dacă vor practica pescuitul recreativ/sportiv într-o zonă unde există autorizaţie de pescuit recreativ/sportiv sau contract de dare în folosinţă a bazinelor piscicole, în scopul practicarii pescuitului recreativ/sportiv, inclusiv în urma unor decizii rămase irevocabile şi definitive, vor trebui să respecte regulamentul propriu al asociaţiei de pescari recreativ/sportivi, deţinatoare de autorizaţie sau contract."

      @Ovidiu - iata o dovada in plus pentru haosul ce se adanceste in pescuitul recreativ din Romania. ONG-urile bat legile si institutiile Statului (e drept insa ca si ANPA e o creatie din pix, negandita la rece).

      Ștergere
    3. Ce este mai trist, este faptul ca atata le schimba, de pe o zi pe alta, incat la un moment dat te-ai putea trezi ca pescuiesti ilegal intr-o zi, legal in alta zi, s.a.m.d.... Haos total...

      Ștergere
    4. Si haosul va continua si din 2017, cand ANPA ne pregateste deja altceva, uitand de apele pe care le-a pierdut pentru o perioada mai luga in instante...

      Ștergere