17 nov. 2016

Prohibitie pescuit 2017 – Proiectul de Ordin a apărut!


Pe site-ul oficial al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (anpa.ro) a fost publicat Proiectul de Ordin al ministrul agriculturii privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2017.

Cele 60 de zile de prohibiție generală în pescuit vor fi decalate cu 10 zile față de anul curent, perioada propusă fiind 1 aprilie – 30 mai 2017. În ceea ce privește prohibiția la știucă, perioada propusă este 10 februarie – 15 martie (35 de zile), dar și – din nou – pe perioada prohibiției generale.

Păstrăvul indigen, curcubeu și fântânel sunt de neclintit, cu sezonul de pescuit derulându-se în intervalul 1 mai – 14 septembrie, iar pescuitul lipanului rămâne, la fel, interzis cu desăvârșire (ocazie cu care mă întreb de ce, după atâția ani de prohibiție totală, lipanul nu numai că nu s-a dezvoltat numeric, ba chiar a scăzut dramatic sau chiar a dispărut?!).

Din punct de vedere al noutăților, Proiectul de Ordin al ministrul agriculturii privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2017 ne propune o listă destul de consistentă cu zone de refacere biologică/zone de protecție pentru resursele acvatice vii (peste 40 de locații), unde pescuitul este interzis pe tot parcursul anului, dar și 9 zone de protecție la iernat pentru resursele acvatice vii, toate acestea putând fi consultate pe site-ul oficial ANPA, la adresa următoare: http://www.anpa.ro/wp-content/uploads/file/Legislatie%20/Proiecte%202016/ORDIN%20PROHIBITIE%20_2017.pdf.

Voi reveni și cu alte informații și considerații, în măsura în care acestea se vor ivi.


Fire întinse!


Un comentariu:

  1. Ieri, 18 noiembrie 2016, am fost la pescuit împreună cu un amic pe rîul Suceava, lîngă Liteni, amonte 150 m de "podul Nemţilor". Am dat la feeder. Nici o mişcare, deşi vremea era frumoasă, cu ceva vînt. Erau şi vreo 4-5 pescari care dădeau la plută după scobar chiar sub pod, cu rezultate mediocre (oricum mai bune ca ale noastre). În schimb, pe apa Sucevei,niţel mai sus de locul unde pescuiam noi (30 m, plase la greu. Amicul a făcut şi-un filmuleţ pe care îl va posta pe NET. Dacă ar fi fost numai plasele ar fi fost bine, dar, în aval de pod, în balastiera Liteni, 2 excavatoare trăgeau la greu pietriş din albia rîului. Ca la noi la românaki... În fine, pentru mine, "marea realizare" a fost c-am reuşit să-mi rup din neatenţie un vîrf de feeder de 3/4 OZ (agăţat în nişte buruieni) şi care mă costă acum aproape 100 lei. În rest, "toate bune şi frumoase", cu pescari, braconaj "la greu" şi uneori şi cu capturi insignifiante.
    Hai, noroc, multă sănătate şi mii de fire-ntinse!
    P.S.1 Mă duc şi mîine în acelaşi loc, dar voi/vom da la match/plută;
    P.S.2 Din informaţii sigure, doritorii/prinzătorii de răpitor, pot încerca în imediata apropiere (aval de călugăr) a iazului " de la chimie" din Fălticeni (acolo-i fără taxă). Cică, în această săptămînă s-au obţinut rezultate bune la şalău, cu peştişor viu (cărăşel). Mă surprinde "chestia" cu "viul" la şalău şi chiar am pus de 2 ori întrebarea celor care m-au informat de acest lucru.
    Hai, să fiţi iubiţi!

    RăspundețiȘtergere