30 mai 2014

Deschidere sezon de pescuit 2014


După 60 de zile de aşteptare (45 pe Dunărea de frontieră, unde pescuitul legal a debutat pe 16 mai), chinuitoare pentru noi, pescarii sportivi, liniştitoare şi prolifice pentru braconieri şi tagma lor, mâine, 31 mai, sezonul de pescuit reîncepe pe marea majoritate a apelor publice, cu excepţia Prutului, unde pescuitul recreativ/sportiv se redeschide peste încă o lună de aşteptare, pe 30 iunie. Celelalte câteva mici excepţii pot fi consultate în secţiunea de pe acest blog dedicată legislaţiei în pescuit.
gata prohibitia
Lateş
Faţă de anul trecut, legiuitorul a găsit de cuviinţă să interzică şi pescuitul ştiucii în perioada prohibiţiei generale, deşi prohibiţia la ştiucă se încheiase pe 25 martie, ca să nu mai vorbim că a gafat – neintenţionat, dar impardonabil – şi în privinţa pescuitului la păstrăv, arhiobişnuita deschidere a sezonului la salmonide de pe 1 mai amânându-se cu încă o lună din cauza nefericitelor construcţii ale textului de lege (şi fac această afirmaţie datorită faptului că s-a recunoscut şi de pe acolo de sus, de la cei care au dat naştere acestui Ordin privind prohibiţia la pescuit, că doar ştiuca fusese în vizor, dar textul legii s-a răsfrânt, vrând-nevrând, şi asupra păstrăvului). Astfel, sezonul de pescuit la păstrăv (care se încheie pe 15 septembrie) s-a scurtat la numai 3 luni şi jumătate, dintr-un an calendaristic, infinit de puţin pentru muscarii şi spinning-arii (-iştii?) îndrăgostiţi de pistruiat!
Cum ne găseşte acest nou sezon de pescuit, al cărui debut va fi mai tardiv pentru foarte mulţi pescari, datorită precipitaţiilor abundente din ultimele zile care au dus la creşteri semnificative ale debitelor multor râuri importante din România (cu turbiditatea crescută aferentă)?
Mai pesimişti, deşi în general pescarii sunt caracterizaţi de un optimism debordant când visele îi duc spre tărâmurile mult râvnitelor trofee/capturi. Şi nu ar avea cum să fie altfel, când numeri şi aduni anii în care apele publice au fost şi sunt masacrate tot mai grosolan, fie că ne raportăm la puzderia de braconieri care au hăcuit sistematic tot ce mişcă prin ape, la impasibilitatea, incompetenţa şi/sau, mai grav, complicitatea autorităţilor care ar trebui să intervină în aceste cauze, sau la miile de balastiere, gatere, microhidrocentrale (aşa-numita, la mişto parcă, energie verde) care încalcă grav legea, devenind mai periculoase pentru mediu decât defunctele fabrici şi uzine dinainte de 1989, care poluau chimic la cotele cele mai înalte râurile patriei.
bistrita la cotargasi
Bistriţa, la Cotârgaşi
Mai pesimişti şi pentru faptul că în loc să ne îndreptăm spre normalitate, să putem obţine permisul de pescuit în primele zile ale anului calendaristic şi să ştim că putem pescui liniştit pe orice apă publică din România, legislaţia rămâne haotică şi în continuă schimbare (dar nu în bine!), iar noi, pescarii recreativi/sportivi ne transformăm (a câta oară?) în cobaii birocraţilor, fie că reprezintă diferite ministere, fie că sunt parlamentari prin nu ştiu ce comisii de specialitate, funcţionari ANPA sau… conducători de asociaţii de pescuit.
Nu (mai) ating şi subiectul „pescuit de competiţie”, nefiind angrenat decât în pescuitul recreativ (dar urmărind – defect gazetăresc – toate clinciurile), pentru că aici lucrurile sunt şi mai tulburi, iar cei direct implicaţi în fenomen cunosc bine-foarte bine „marile competiţii de pescuit” organizate sub patronajul cvasinecunoscutei Federaţii Române de Pescuit Sportiv, care a reuşit, totuşi, marea performanţă de a sabota Campionatul Mondial de Crap care ar fi trebuit să fie găzduit de România şi de a-şi face simţită masiv prezenţa mai ales prin sălile tribunalelor, unde pârăşte pe orice îi stă în cale, ca prin grădiniţele de copii.
Aşadar, deşi auspiciile sub care debutează sezonul de pescuit 2014 nu sunt deloc încurajatoare, să păstrăm intactă speranţa că, undeva acolo în adâncuri, monstrul ne priveşte (ba mai mult, ne deoache!) şi abia aşteaptă să apară (în fotografie, nu în… tigaie) alături de noi.
Fire întinse să aveţi în toată perioada sezonului de pescuit 2014!!!


p.s. din nefericire, ca împătimit/practicant al spinningului, sunt aproape sigur că şi pentru mine debutul de sezon 2014 nu va fi mâine, 31 mai, ci atunci când râurile din zonă îşi vor reveni la culoare şi la volum. 

3 comentarii:

  1. adevarul este ca nimeni nui deranjeaza pe branconieri. nici politzia nici jandarmii. traim in Romania si e suficient

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ca noi, pescarii impatimiti, ar trebui sa-i deranjam bine, pe orice cale si prin orice metode! Degeaba asteptam vreun Superman sau vreun... organ, sunt de domeniul SF-ului!

      Ștergere
  2. Am patit-o cu politia romana(prin 2013) am sunat la ei sa vina ca se bracona in ultimu hal aveau tot felul de plase si parasute......Eu pescuiam la biban la muste undeva mai sus ..sau dus la ei au vb ceva(nici vorba de amenda) dupa care au venit la mine si mi-au dat avertisment ca pescuiam la muste.....DOAR TRAIM IN ROMANIA

    RăspundețiȘtergere