7 mai 2014

Cleanul şi... nălucile sale


Unul dintre cei mai îndrăgiţi, de către pescari, partener de pescuit - aşa cum am arătat şi în articole anterioare pe acest blog - fie că vorbim despre pescuit staţionar, spinning sau chiar pescuit la muscă artificială, cleanul continuă, sezon de pescuit după sezon, să adune în jurul său noi împătimiţi ai pescuitului cu năluci artificiale, debutanţi în spinning, în sprijinul cărora aduc acest material cu câteva sfaturi în alegerea nălucilor (fie ele linguriţe rotative, oscilante sau voblere) potrivite pentru un pescuit de… succes.

Linguriţele rotative dau de foarte multe ori rezultate pozitive, fiind ideale pentru începătorii în arta spinningului mai ales datorită faptului că manevrarea lor prin apă nu necesită stăpânirea unor tehnici de pescuit deosebite, chiar dacă şi în recuperarea lor – de cele mai multe ori rectilinie şi monotonă – se poate interveni din când în când cu stopări scurte şi/sau mici jocuri din vârful vergii. În funcţie de mărimea apei, dar şi a exemplarelor de clean pe care sperăm să le capturăm, folosim în general linguriţe rotative incluse în scala de mărime de la nr.00, la nr.2, de gramaje mai mici sau mai mari, în legătură directă cu adâncimea la care ne dorim să evolueze, dar şi intensitatea curenţilor din râul respectiv.
lingurite rotative pentru clean
Linguriţa rotativă câştigătoare...

Printre numele de producători cele mai des pronunţate în cazul linguriţelor rotative amintim: Mepps (cu toate modelele sale demne de luat în calcul la o partidă de clean), Dam Effzett, Panther Martin, Blue Fox, Mosca, fiecare într-o gamă variată de culori, mărimi şi gramaje, dar şi de… evoluţie, în funcţie de forma paletei folosite şi de greutatea corpului. Şi dacă în urmă cu ceva ani multe năluci erau greu de procurat, astăzi este suficient să stai în fotoliu, conectat pe net, să tastezi "magazin online pescuit" şi călătoreşti instantaneu printre vitrinele virtuale pline de produsele dorite.

Linguriţele oscilante, deşi (mult) mai rar folosite în cazul pescuitului la clean, îşi au, fără îndoială, utilitatea şi momentul lor glorie, fiind salvatoare de multe ori când linguriţele rotative sau voblerele nu dau randament. Este de la sine înţeles că mărimea şi gramajul acestora trebuie să fie decente, adecvate unui spinning uşor, cele mai folosite modele fiind cele lunguieţe şi înguste (în forma literei S), care se mişcă excelent în curenţii puternici ai râurilor, acolo unde rotativele sunt ori prea „gălăgioase”, ori opun o rezistenţă prea puternică în timpul recuperării firului.
lingurite oscilante pentru clean
... şi oscilanta de apă tulbure

Voblerele sunt probabil cele mai folosite năluci atunci când ne referim la pescuitul cleanului cu momeli artificiale, incredibila varietate de forme, mărimi, culori şi jocuri de culori, evoluţii (atât ca adâncime cât şi ca frecvenţă şi amplitudine a bătăii), modalităţi de recuperare ş.a.m.d., descriind o adevărată industrie creată pentru a veni în întâmpinarea practicanţilor de spinning la clean, de la începători, până la cei mai avansaţi, mai pretenţioşi şi mai… mofturoşi pescari. Mai mult de atât, tot mai mulţi pescari îşi realizează singuri voblerele (mai ales în lemn tei – foarte uşor de procurat, destul uşor de cioplit şi foarte popular la noi în ţară -, dar şi în lemn de balsa, tot mai întâlnit în magazinele de bricolaj), plăcerea de a avea capturi cu voblere home-made fiind deosebită.

Spre deosebire de pescuitul la linguriţe (atât rotative, cât şi oscilante), spinningul la voblere necesită mai mult exerciţiu pe malul apei (sau antrenament, dacă vreţi), pentru a stăpâni şi desăvârşi tehnicile de recuperare a nălucii, dar şi o cunoaştere mai profundă a particularităţilor fiecărui vobler folosit (flotabilitate, frecvenţa şi amplitudinea bătăii, adâncime de evoluţie, comportament în curenţii apei ş.a.), chiar dacă în pescuitul la clean se folosesc în cele mai multe cazuri voblere cu barbetă (crankbaits-uri, twitchbaits-uri), care evoluează bine şi în cazul recuperărilor liniare, nefiind la fel de solicitante pentru pescari ca în cazul folosirii jerkbaits-urilor, de exemplu. În plus, atunci când cleanul pândeşte pe sub maluri/copaci şi atacă aproape tot ce aterizează pe suprafaţa apei, voblerul va fi atacat la câteva fracţiuni de secundă după „pleosc-ul” provocat în contact cu apa, de cele mai multe ori înainte ca noi să începem recuperarea, deci înainte de a-i imprima vreo mişcare, atacul cleanului fiind reflexiv.
voblere clean
Nici voblerele nu sunt mai prejos!

În privinţa alegerii modelelor celor mai prinzătoare, având în vedere, aşa cum am spus şi mai sus, paleta imensă de modele şi producători (inclusiv home-made), este imposibilă realizarea unui clasament 100% apropiat de adevăr, dar se pot enumera câteva din voblerele care ar trebui să ne fie la îndemână: Salmo (Hornet şi Tiny), Strike Pro (Baby Pro, Pygmy), Dorado (Alaska, Blagier), Rapala CD, sau autohtonele Tase, Cozma, Loco, Dady, Bug ş.a.    
     
După cum aţi observat deja, nu am pomenit absolut nimic despre culorile recomandate în pescuitul cu linguriţe sau voblere la clean, din cauza complexităţii particularităţilor întâlnite la pescuit în funcţie de anotimp, adâncimea apei, limpezime/turbiditate, curenţi ş.a.m.d. Despre toate acestea puteţi citi în materialul „Nălucile – alegerea culorilor potrivite”, iar alte sfaturi utile în materie de spinning la clean şi nu numai găsiţi „răsfoind” acest blog.


Fire întinse!  


4 comentarii:

  1. m-am
    apucat de spining de anul trecut mai ales la clean. am citit mai multe
    materiale de pe blogul dvs si am aflat multe lucruri utile. multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Ma bucur de fiecare data cand spusele si scrisele mele sunt de folos!

      Ștergere
  2. Spinning-ul este cel mai frumos si mai sportiv stil de pescuit! Sunt pescar de crap, scobar, mreana si alti pesti pasnici, dar pescuitul la rapitor prin stilul "spinning" este pur si simplu superb. Nici un drill de crap, oricat de mare ar fi pestele, nu se compara cu un atac al stiucii asupra unei oscilante, vobler sau rotativa.
    Felicitari pentru "stil" d-le Iulian, sunteti un maestru si un sincer iubitor al pescuitului sportiv!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu este unul dintre rezervoarele de kerosen care ma fac sa-mi duc povestea si patima mai departe! Va multumesc pentru ca mi-ati vizitat "caminul" si va mai astept si pe viitor!
      p.s. desi nu l-am practicat inca, probabil ca pescuitul la musca artificiala este si mai spectaculos decat spinningul...
      Fire intinse sa aveti, d-le... "anonim"!!!

      Ștergere