10 dec. 2013

Pescuitul recreativ/sportiv, federalul şi anticoncepţionalele


Din start trebuie să mărturisesc, pentru a nu crea confuzii, că nu am fost, nu sunt şi nici nu voi fi niciodată pescar de competiţie, ci unul care pescuieşte doar pentru relaxare, adicătelea, cum ar spune legislaţia de pescuit în vigoare, pescar recreativ (chiar dacă pescuiesc… sportiv, termenul însemnând sportivitate pe malul apei şi nu competiţie în sine). Singurele „competiţii de pescuit” la care am participat au avut ca miză lichide mai tari sau mai slabe, în funcţie de sezon, şi s-au desfăşurat pe pistele apelor publice, în compania vreunui prieten care poartă acelaşi virus al pescuitului.
Am urmărit în schimb – mai ales în ultimii ani – şi am salutat rezultatele obţinute pe plan internaţional de către pescarii de crap sau de către loturile practicanţilor de spinning (de pe mal sau din barcă), sprijiniţi mai mult sau mai puţin de către APCR, AGVPS sau Liga Română de Spinning (LRS), sub egida cărora s-au desfăşurat şi respectivele campionate naţionale. Şi spun mai mult sau mai puţin pentru că nu am fost direct implicat în fenomen, deci nu pot face afirmaţii certe şi nici nu e treaba mea.
După ani de zile petrecuţi prin instanţe şi pe …forumurile pescarilor (fie ei de răpitori, de crap, feeder etc.), pe care a tot încercat să-i îmbârlige în fel şi chip, un personaj devenit celebru de-acum printre pescarii de competiţie şi nu numai, a reuşit să încropească (o) Federaţie Română de Pescuit Sportiv (aşa se scrie corect, nu Federaţia Română de pescuit sportiv, cum apare chiar în antetul site-ului oficial), ca organism tutelar al pescuitului de competiţie (… dar nu numai, după cum o să vedeţi în continuare) din România.
Nu am să intru în amănunte, ele au fost ultradezbătute pe toate forumurile dedicate pescarilor din România şi ar trebui să scriu un articol de câteva sute de pagini pentru a surprinde doar o parte din ideile şi din replicile celebre ale personajului, multe din ele aiuristice şi adacadabrante vizavi de viziunea prezidenţială asupra viitorului pescuitului sportiv, recreativ, de agrement, turistic sau (ori)cum îi va mai trece prin cap legiuitorului să-l mai numească.
Nu am să amintesc nici faptul că a aruncat cu noroi în stânga şi în dreapta pe forumurile de pescuit, desfiinţându-i în primul rând tocmai pe pescarii de competiţie care au rezultate notabile pe plan naţional şi internaţional şi folosind deseori un limbaj suburban sau la limita decenţei (scuza de a răspunde provocărilor – multe, ce-i drept - nu stă în picioare, pentru că de pe o asemenea poziţie prezidenţială, orice s-ar întâmpla, nu ai voie să ai asemenea reacţii, funcţia nu-ţi permite).
Nu spun nici un cuvinţel nici despre jocul la două capete strict în privinţa pescuitului recreativ, cu care n-are nici cea mai mică tangenţă legală, dar pe care şi-ar dori să-l patroneze financiar, prin încasarea cotizaţiilor pescarilor recreativi, pescarii ăia de duminică – aşa cum suntem numiţi în anumite cercuri, ieşiţi câteva ceasuri pe malul apei la o minipartidă de pescuit pentru a scăpa de stresul cotidian  - planurile de viitor ale federaţiei bazându-se în special pe acest suport bănesc (în momentul în care Federaţii sportive cu nume grele în România, cu tradiţie şi cu rezultate remarcabile pe plan internaţional de-a lungul deceniilor, sunt în colaps, pe multe păscându-le desfiinţarea, nu poate fi vorba de fonduri de la bugetul de stat pentru pescuitul competiţional).
Am să spun doar că în sfârşit, graţie acestui vizionar care cu siguranţă va intra în istorie, s-a descoperit cauza pentru care apele publice din România sunt tot mai sărace în peşti! Doar nu credeaţi că este din vina miilor de braconieri, care rad, fără piedici sau frică, tot ce mai mişcă prin râurile patriei! Sau a indiferenţei celor care au încasat şi încasează bani pentru a (re)popula şi păzi apele publice! Ori a poluării industriale de tot felul! Sau a faptului că pentru ca unii băieţi isteţi să primească mult râvnitele certificate verzi, buldozerele fac să dispară, unul după altul, pâraie(le) de munte! Ş.a.m.d.
Nu, doamnelor şi domnilor (mai ales doamnelor, că vina e a voastră!!!), v-aţi înşelat! Anticoncepţionalele (care, apropo, au fost şi sunt utilizate la scară industrială de majoritatea femeilor din România…) folosite de iubitele/consoartele noastre, au sterilizat peştii din apele publice!!! Priviţi şi luaţi aminte şi nu cumva să vă amuzaţi, doar e un studiu făcut de suedezi, nu de nişte neica nimeni! J
Aşa că în final, dragi pescari, vă invit să vă altoiţi bine consoartele, să nu care cumva să dea naiba să mai folosească pilule contraceptive! Păi ori suntem pescari ori nu mai suntem!

Fire întinse!


p.s. Ah! Era să uit! Vă mai zic ceva, dar în şoaptă, să nu ne audă cineva, iar voi să nu suflaţi nici un cuvânt: recent, personajul a obţinut o victorie istorică pentru pescuitul la crap din ţara noastră: foarte probabila anulare a dreptului României de a organiza – la Corbu - Campionatul Mondial de Crap din 2014! Şi vă mai plângeţi că nu vă reprezintă – cu cinste – Federaţia!  




6 comentarii:

  1. pacat ca toate astea se intampla intr-o perioada in care, din fericire, resusisem cam cele mai bune plasari mondialale in pescuit: titlul suprem in ceea ce priveste pescuitul la crap si locul 3 mondial la pescuitl la spinning din barca. dar, intocmai cum ne place noua romanilor, de ce sa fie bine cand poate fi in continuare rau. cum spuneam, pacat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din nefericire cam asa e in toate domeniile din Romania. distrugem si ceea ce mai era bun, ca sa demonstram ceva... ce?

      Ștergere
  2. Federatia asta s-a facut in tribunale, nu pe malul vreunei ape sau la vreo competitie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Din pacate are ,presh-ul federal, sustinatori chiar din Suceava !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... chiar cotizanti! cu stire sau... in nestire. stiu de mult timp acest lucru si sunt nevoit sa traiesc cu el!

      Ștergere