29 oct. 2013

Permise de pescuit 2014 – incertitudinile persistă




legislatie pescuit recreativ/sportiv
Pentru că de prea mulţi ani ne dorim normalitate în legislaţia privitoare la pescuit (fie el recreativ, sportiv, turistic, de agrement sau cum or mai dori „creatorii” să-l boteze) şi pentru că anul calendaristic se apropie cu paşi mari de sfârşit, haideţi să aruncăm împreună un ochi spre viitor, spre ce (nu) ne-a pregătit sau (nu) ne pregăteşte legiuitorul în materie de pescuit, pentru a vedea în final dacă anul 2014 va avea apele la fel de tulburi în ceea ce ne priveşte şi dacă modalitatea de a obţine râvnitul permis de pescuit s-a simplificat sau din contră…
Mai întâi îmi permit să acord un cartonaş roşu Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură - ANPA, care după trecerea de la Ministerul Agriculturii la Ministerul Mediului a adormit de-a binelea (după moţăiala de dinainte). Spun asta deoarece nici la sfârşit de an, din varii interese, nu a mai binevoit să actualizeze listele asociaţiilor de pescari autorizate şi zonele de pescuit pe care fiecare le are în administrare, lăsând – în mod intenţionat – incertitudinea să stăpânească lucrurile şi, mai departe, reprezentanţii unor asociaţii neautorizate să-şi arate muşchii pe malurile unor ape. Ca să ne dăm seama cât de des sunt urmărite de către „creatori” acele tabele pe site-ul anpa.ro, veţi vedea că şi în momentul de faţă, de exemplu, Siretul măsoară 1230 km numai în judeţul Suceava, eroarea persistând pe site-ul oficial de câţiva ani.
Tot la capitolul „succesuri” ANPA sunt şi permisele de pescuit plasticate, model 2012, care anul acesta nu s-au mai tipărit decât pentru câţiva pescari, şi acelea recent, spre sfârşitul anului, iar trâmbiţatele vignete sau timbre de lipit anual spre avizare nici n-au mai apărut.
Care au fost/sunt intenţiile privind pescuitul în 2014?
În prima parte a anului a fost iniţiat un prim proiect de lege privind pescuitul, destul de aiuristic (la modă pe plaiurile mioritice), care nu a primit însă avizul pozitiv al comisiilor de specialitate pentru a intra în dezbatere în Parlament şi pentru a deveni text de lege.
În momentul de faţă există alt proiect de lege privind pescuitul şi acvacultura la Departamentul pentru Apă, Păduri şi Piscicultură din cadrul Ministerului Mediului (proiect ce a fost suspus dezbaterii publice până ieri, 28 octombrie), care desparte, în forma sa iniţială, pescuitul în pescuit sportiv, pescuit recreativ şi pescuit turistic, dar care constrânge încă pescarii să facă parte din asociaţiile de pescuit. După publicarea acestei legi în forma sa finală vom reveni cu un material la subiect, pentru a nu înainta supoziţii nefondate.
Pe de altă parte însă, ca să ne menţinem în aceeaşi zăpăceală vizavi de pescuit, Guvernul se pregăteşte să lanseze la apă o Ordonanţă de Urgenţă privind stabilirea unor măsuri de descentralizare (…), aceasta atingând şi pescuitul, pentru că prevede transformarea filialelor ANPA din teritoriu în Direcţii Judeţene pentru Pescuit şi Acvacultură (inclusiv înfiinţarea acestora în judeţele în care nu există filiale ANPA), subordonate direct Consiliilor Judeţene.
Ce concluzii putem emite în acest moment?
1. Interesele îşi spun din nou cuvântul (ca în toate sectoarele de altfel) în elaborarea unor legi, celor doi jucători de pe piaţa pescuitului recreativ/sportiv (AGVPS şi, mai nou, FRPS), adăugându-li-se, în cazul descentralizării, alte structuri influente, locale.
2. Aproape cert vom alerga din nou aproape un an pentru obţinerea permisului de pescuit pentru anul 2014, vom aştepta din nou să ne dumirim cine administrează o apă, vom fi supuşi aceluiaşi tratament zeflemitor, vom întâlni aceiaşi braconieri pe ape şi aceleaşi controale… la sânge şi lista poate continua spre infinit.
Sau poate mă înşel?...
Fire întinse!
  
AICI aveti cel mai IEFTIN RCA

p.s. Later edit: am intrat deja în anul 2014, iar situaţia e la fel de incertă. Staţi aproape!
p.s.1. Pescarilor "grăbiţi" (si posesori de cartonaşe ANPA) le recomand, deocamdată, să plătească cei 30 de lei la Trezorerie, daca vor sa mearga la pescuit, pana se mai limpezesc apele.

Up-date 10 ianuarie: Curtea Constituţională a anunţat că actul normativ privind descentralizarea este neconstituţional!

16 comentarii:

  1. Din 2014 FRPS este cea care organizeaza concursurile AGVPS-urile au cazut asa le trebuie ca au luat banii de la pescari si ia bagat in vanatoare si il buzunarele lor , sa ramana doar cu vanatoarea lor si sa lase pescuitul celor care vor sa faca ceva pentru pescuit si pescari

    http://www.senat.ro/Legis%5CPDF%5C2013%5C13L386PV.pdf

    AGVPS-ul a pierdut batalia..................

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe de alta parte, FRPS prin al sau presedinte, ar vrea sa puna mana pe tot ceea ce inseamna pescuit pe apele publice, nu doar pe pescuitul de competitie.

      Ștergere
    2. bravo Daniel, asa e !

      Ștergere
    3. Sa stiti voi ca FRPS moare de grija pescarilor. Am auzit de un concurs organizat de Pope, cand pescarii se plangeau ca nu au mai primit premiile.

      Ștergere
    4. Nea Fane Federalu' e deja personaj de... basm. A scos destul de recent, de exemplu, o campioana nationala si o vicecampioana la o competitie extrem de dura, la care au participat... 2 concurente:) Din alt punct de vedere, grav este faptul ca incearca sa-si traga partea leului si din - sau mai ales din pescuitul recreativ, cu care n-ar avea nicio tangenta legala cel putin.

      Ștergere
  2. N-ar fi o solutie ca si unii dintre marii comercianti de articole pt pescuit sa miste un deget (avem aceleasi preturi ca afara la toate produsele...deci...)? ca televiziunile "pescaresti" sa tipe mai tare? ca proprietarii baltilor/complexelor sa sara de fund in sus pt promovarea sportului si nu numai pt promovarea baltilor proprii? etc. Pescuitul nu e "multe" ... Avem atatea nemultumiri si nu se reuseste mai nimic bun/constructiv... si inca sarim cu banu'

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. solutii sunt atat in pescuit, cat si in celelalte domenii care scartaie rau in Romania. dar cine ar vrea sa faca nu poate, pentru ca nu are putere, iar cine are putere n-are interes sa mearga lucrurile bine si pentru muritorii de rand.

      Ștergere
  3. dragi pescari de suferinta incercati sa luati cate un aparat de fotografiat cu voi incercati sa pozati fiecare braconier si postatil pe saitul ministerului , poate asa se mai trezesc ai nostri care au furculita si cutitul .

    RăspundețiȘtergere
  4. ministri nu! dar politisti da . Sesizeaza, cu nume si pronume si te trezesti cu masina tocata, Pe Siret este jaful de pe lume: la deal de pod Pascani, ziua in amiaza mare se trage cu setca de pe un mal pe altul, la Mogosesti la fel, in zona aval balastiera Luncasi si setci si japca la greu - controale ? hai sa fim seriosi ! Cele bune

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din nefericire nu sunt cazuri izolate, ci din contra, intalnite zilnic pe cam toate apele patriei noastre iubite. mii de km de setci, sute de portbagaje cu peste printre blocuri... complicitate din partea celor care trebuie si au cum sa ia masuri.

      Ștergere
    2. da, d-nul Caramatescu, ai perfecta dreptate, eu sunt din zona si stiu cel mai bine, dar cine vede?

      Ștergere
  5. cum intru si eu in posesia unui carte de pescuit va rog

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua. Ca sa pescuiesc pe raul Suceava de ce fel de permis am nevoie? AGVPS sau ANPA?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu exista permis AGVPS. Singurul permis de pescuit valabil pe apele publice din Romania este permisul eliberat de ANPA. AJVPS Suceava are in administrare (de la ANPA!) raul Suceava, in zona lui colinara si de ses, si ar putea emite pretentii la o taxa suplimentara (saptamana/luna/an) pentru pescarii care nu vor sa cotizeze ca si membri, dar acea taxa trebuie sa fie aprobata de ANPA si sa fie publicata pe site-ul ANPA.

      Ștergere