8 apr. 2013

Tristeţi de pescar




8 aprilie 2013. Prima zi din lungul (pentru noi) şir de 60 zile (chiar 90 pe Prutul moldovean) de prohibiţie în pescuit. Nu şi pentru braconieri, ei nu dorm niciodată.
În loc de relaxare, de bucurie, acest hobby, al pescuitului recreativ a început să adune numai tristeţe în jurul său, orice asociere aş încerca să-i fac în gând.
De unde se nasc toate aceste supărări şi neîmpliniri? Putem sta să le povestim zile în şir, fără întrerupere, dar hai să enumerăm doar câteva, legate mai ales de pescuitul  recreativ/sportiv în judeţul ce a dat cândva primele capitale ale Moldovei, Suceava:
- prohibiţia la pescuit vine tocmai în momentul în care se duc ultimele urme de gheaţă de pe râuri, noi fiind obligaţi de condiţiile meteorologice să stăm cu lansetele agăţate în cui, timp în care confraţii noştri din sud, vest, dar şi din majoritatea celorlalte regiuni ale ţării, s-au plictisit (vorba vine) deja de pescuit; deşi ar fi cazul să existe câteva diferenţieri în funcţie de zonele geografice, legiuitorul nu s-a gândit vreodată să ia în calcul această variantă.
- tocmai când credeam că s-au liniştit apele la Suceava în eternul război rece AJVPS pe de o parte, Prieteni Pescari şi ANPA pe de altă parte, o hârtie recentă primită de la ANPA (şi pe care o ataşez mai jos) creează, odată în plus – de parcă mai era nevoie -, haos printre amatorii pescuitului din judeţ, ajunşi, vrând-nevrând, cobaii intereselor de grup, fiind hărţuiţi, ameninţaţi şi amendaţi pe malul apei (asta da relaxare!!!), timp în care, nu pot să nu repet, braconierii îşi văd liniştiţi şi nestingheriţi de treabă.
permise pescuit


- ieri am participat la Adunarea Generală a Asociaţiei Prieteni Pescari, al cărui membru sunt încă de la înfiinţare, ca mulţi dintre dumneavoastră. Ţin să reamintesc, în pofida răspunsului ANPA de mai sus, că în momentul de faţă Asociaţia Prieteni Pescari este singura autorizată de ANPA pe apele colinare şi de şes ale judeţului Suceava, schimbările ulterioare, dacă vor fi, urmând să fie anunţate la momentul oportun.
Dar să revin la ideea şedinţei de ieri, pusă la o oră inoportună, parcă tocmai în ideea de a nu participa prea mulţi membri. Am îmbrăţişat ideile PP încă de la şedinţa de constituire a Filialei Suceava, dar, odată cu trecerea timpului, lucrurile par să schimbe şi nu în bine. Raportul de activitate pe 2012 a fost extrem de subţire, prea puţine obiective asumate la începutul anului trecut au fost şi realizate. Încet-încet par să se infiltreze nişte metehne pe care mi le amintesc bine – şi pe care voiam să le uit – de pe vremea când eram membru AJVPS. Păstoritul apelor publice pare să redevină un instrument în mâna cuiva şi mai puţin o idee de bine pentru membrii cotizanţi ai asociaţiei. Şi povestea poate continua, dar mă opresc aici.
Tuturor celor care mă citesc (foarte curând blogul va primi vizita cu numărul 50.000) – şi le mulţumesc pentru acest lucru, mai ales că numărul lor creşte zilnic – şi celor care mă întreabă, prin e-mail, „cu cine să voteze”, le recomand să-şi plătească în primul rând taxa de 30 de lei la Trezorerie şi să aştepte limpezirea apelor şi la Suceava, dacă acest lucru se va mai întâmpla vreodată.

3 comentarii:

  1. Eu unul nu mai inteleg nimic.....De fapt imi dau seama ca sunt interese financiare foarte mari in administrarea apelor unui judet si cam la asta se reduce totul.Dar, unul ca mine, care merge la pescuit de 10-15 ori pe an si vrea sa se relaxeze pe malul apei, neinteresat de cantitatea de peste prinsa, dispus si constient de faptul ca e normal sa platesc o anume taxa pentru a-mi face acest capriciu/ distractie, de ce trebuie sa stau cu emotii ca daca am permis ANPA vine AJVPS si ma ia la intrebari , sau invers, sau nu-s cum....... Banuiesc ca nu oricine are dreptul de a elibera un permis de pescuit si oricum o parte din banii platiti pe acest permis se duc catre stat, deci am dreptul sa pescuiesc!! ca se cearta niste asociatii pe diferenta de bani, putin ma intereseaza pt ca oricum nu face niciuna nimic: nu am vazut un braconier fugarit din cei cateva sute pe care ii vad anual, nu am vazut un pliant sau un afis in care sa se spuna ceva folositor pescarului roman, nu am vazut un cos de gunoi, o populare, nimic! Asa ca mergem la iazuri, sa imbogatim alti sarlatani.......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dupa cum am spus la finalul materialului, prima conditie pentru a pescui in Romania (pe apele publice) este permisul ANPA, care se poate obtine si fara a fi membru al vreunei asociatii, prin plata la Trezorerie a sumei de 30 lei. acesta este singurul permis care intereseaza Politia si Jandarmeria, institutii care sunt abilitate, pe langa inspectorii ANPA si paznici RNP pe apele de munte, sa te controleze pe malul apei. reprezentantii asociatiilor care au primit autorizatie de la ANPA pentru anumite sectoare sunt obligati sa fie insotiti de politist, jandarm sau inspector ANPA atunci cand cer permisele la control.

      Ștergere
  2. http://www.petitieonline.com/salveaza_dunarea

    RăspundețiȘtergere