12 feb. 2015

Prohibitie 2015 - Ordinul nr. 307/152/2015 a fost publicat

Ieri a apărut în sfârşit în Monitorul Oficial al României, Ordinul privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii în anul 2015, care respectă în linii mari Proiectul de ordin pe care l-aţi putut consulta deja încă de la momentul apariţiei sale, pe acest blog.
Multe nu sunt de spus în plus faţă de cele afirmate în amintitul material, aşa că vă las să-l parcurgeţi liniştiţi (pentru a-l citi în întregime, accesaţi link-ul de la final, care vă va trimite pe pagina de legislaţie).   

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - MADR
Ordinul nr. 307/152/2015 privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii în anul 2015

În vigoare de la 11.02.2015
Nr. 307/152/2015
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
Având în vedere Referatul de aprobare nr. 391 din 20 ianuarie 2015 al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură şi Referatul de aprobare nr. 112.243 din 5 februarie 2015 al Direcţiei Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor,

luând în considerare prevederile art. 1 din anexa la Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul protecţiei resurselor piscicole şi reglementarea pescuitului în râul Prut şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, semnat la Stânca la 1 august 2003, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.207/2003,

în temeiul:
- art. 12 alin. (4) şi (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, aprobată cu modificări şi completări de Legea nr. 317/2009, cu completările şi modificările ulterioare;
- art. 10 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 1.185/2014 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi art. 13 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 38/2015 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale şi ministrul mediului, apelor şi pădurilor emit următorul ordin:

CAPITOLUL I
Zone şi perioade de prohibiţie

Art. 1.
(1) Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie - 9 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 11 aprilie-25 mai inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin.

(2) Se interzice pescuitul în scop comercial şi recreativ/sportiv al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în râul Prut şi în zonele inundate permanent sau temporar ale acestuia, precum şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie-9 iunie inclusiv.

(3) Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în faţa gurii Dunării-Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie-9 iunie inclusiv.

Art. 2.
În Complexul Razim-Sinoe şi lacurile litorale se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial şi recreativ/sportiv al oricăror specii de peşti şi alte vieţuitoare acvatice, pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie- 9 iunie inclusiv.


 Citiţi tot Ordinul, în capitolul legislaţie pescuit, accesând acest link.


16 comentarii:

  1. Vă salut domnule Cimpoeşu! Am o întrebare pentru dumneavoastră, deşi nu are legătură cu subiectul postat aici, pe această pagină. Puteţi să-mi spuneţi unde au sediul/magazinul în Suceava cei de la "GoneFishing"? Cu mulţumiri anticipate...

    PS. Eventual, daţi-mi un reper mai important din zonă pentru a-l putea localiza mai uşor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cunostintele mele, "gonefishing" este doar magazin online, nu si fizic si comercializeaza produsele pe care le vinde (si) Baracuda, al caror magazin fizic il gasiti pe strada Mihai Viteazu (nu stiu numarul), in zona Colegiului "Petru Rares".

      Ștergere
    2. Vă mulţumesc pentru răspuns. Toate cele bune + "fir întins"!

      Ștergere
  2. N-ar fi rău să încercaţi şi varianta asta:

    http://img.diytrade.com/cdimg/874931/12358085/0/1284359753/LED_Lighted_Octopus_Baits__Rigged_Set.jpg

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://www.diytrade.com/china/pd/7843390/LED_Lighted_Spinner_Bait_Soft_Lure.html#normal_img

      Ștergere
  3. http://www.diytrade.com/china/pd/10613200/LED_Lighted_Lure_Jig_Lure_Light.html#normal_img

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa nu exageram cu chinezismele. de cele mai multe ori sunt mult mai bune ca... brelocuri!

      Ștergere
  4. Vă salut domnule iulian cimpoesu pe raul somes dej se poate pescui la stiuca in perioada prohibiţie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, pe nicio apa publica nu se poate pescui la stiuca nici in perioada ei de reproducere/prohibitie (pana pe 17 martie), nici in prohibitia generala (11 aprilie - 9 iunie).

      Ștergere
    2. Buna seara
      Am si eu o intrebare elevii platesc petru permisele de pescuit

      Ștergere
    3. Potrivit HG nr. 1016/2008 (hotarare privind cuantumul taxelor de licentiere si autorizare in pescuit si acvacultura), art.4, pct.h:
      "10 lei pentru eliberarea permisului de pescuit recreativ/sportiv pentru elevi si studenti, incepand cu data de 1 ianuarie 2009".
      Permisul tiparit ar trebui sa aiba culoarea galben, fata de albastru la cele cu tarif intreg.

      Ștergere
  5. Buna pacat ca nu se respecta prohibitia La noi in romania

    RăspundețiȘtergere