12 ian. 2015

Remember Costineşti


Ei, şi dacă tot este iarnă şi, în afara câtorva pescari mai îndrăzneţi care se delectează cu pescuitul la copcă, aventurându-se pe luciul rece de gheaţă al bălţilor, restul stăm pe lângă sobe şi depănăm poveşti pescăreşti, să aruncăm un gând şi spre vara care ne priveşte din zare şi în care putem îmbina utilul cu plăcutul, clipele de relaxare petrecute pe malul apei, cu distracţia între prieteni.
Mă adresez în primul rând pescarilor (mai) tineri, pentru că îmi amintesc cu plăcere de anii de studenţie (tot mai îndepărtaţi, din nefericire) în care vacanţele de vară însemnau musai şi o evadare la Costineşti. Staţiunea, preponderent studenţească, ne îmbie cu a sa faimoasă şi atrăgătoare epavă Evangelia (spre care înotând, un prieten a fost foarte aproape de… eternitate), care veghează ţărmurile de mai bine de jumătate de secol, cu noul şi impunătorul Obelisc, renăscut din propria-i cenuşă în urmă cu 9 ani, cu discotecile Ring şi Vox Maris (ultima destul de prohibitivă pentru studenţii cu buzunarele mai subţiri, cel puţin în anii de referinţă) înţesate până-nspre dimineaţă de tineri, dar şi cu nelipsitele şi amuzantele partide de pescuit la guvizi, în care monturile speciale sau sculele de pescuit scumpe şi impunătoare îşi pierdeau orice valoare în faţa improvizaţiei de moment şi a distracţiei în compania mereu lacomului partener de pescuit.
cazare costinesti
sursa: ro.wikipedia.org
În plus, plimbându-te pe faleză, oriunde te învârţi sau îţi întorci privirea, vezi restaurante care de care mai pregătite să-ţi astâmpere setea, foamea şi, de ce nu, dorinţa de aventură, şi de pe terasele cărora poţi admira (somnoros de cele mai multe ori, după nopţile tumultuoase) spectaculoasele răsărituri de soare.
Deşi am poposit de atunci, de-a lungul anilor, şi prin alte staţiuni de pe malul românesc al Mării Negre şi chiar dacă fiecare are atracţiile şi farmecele proprii, Costineştiul rămâne prima mea dragoste, adică tocmai aceea care nu se uită niciodată şi care te răscoleşte ori de câte ori îi auzi sau îi pronunţi numele.
Aşa că, dacă drumurile vă poartă paşii în sezonul estival (şi) spre Costineşti, nu uitaţi să aruncaţi în bagaje şi o lansetă telescopică, o mulinetă, fir şi câteva cârlige. Chiar dacă nu este la fel de spectaculoasă ca alte genuri de pescuit, o partidă la guvizi pe malul Mării Negre îi va dărui oricărui pescar amintiri plăcute.

Fire întinse!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu