20 iun. 2014

Obtinere PG 2014... prin e-mail


Tot mai mulţi pescari (se) întreabă care sunt paşii necesari obţinerii avizului pentru desfăşurarea activităţii de pescuit sportiv în apele de frontieră, cu alte cuvinte cum pot obţine PG-ul mai simplu, cu atât mai mult cu cât procurarea acestuia nu mai presupune şi taxe suplimentare, cum era în urmă cu câţiva ani.
Pentru că am păşit deja de ceva vreme în mileniul 3, pentru că greu mai găseşti o locuinţă care n-are acces la internet, am încercat să aflu care sunt paşii pentru obţinerea acestui PG prin intermediul poştei electronice, deci via e-mail, mai ales că mi-a ajuns la urechi informaţia conform căreia (deja) sunt pescari privilegiaţi în România care beneficiază de acest serviciu comod şi necostisitor.
Zis şi făcut! Pun mânuţele şi scriu un e-mail către I.T.P.F. Iaşi – cel care reglementează „treburile” pe Prut – şi, după ceva vreme, în loc să descopăr un pas care ar trebui să fie simplu, o îndrumare, primesc un răspuns la fel de sec ca Frâncuşa de Cotnari, dar mult prea departe de gustul ei grozav (rezum, nu citez): „Din 1.02.2014 este operaţional Punctul de Contact Unic electronic (PCUe), prin care cetăţenii pot solicita diferite avize etc. Pe site-ul www.edirect.e-guvernare.ro găsiţi de toate, de la ghid-uri de utilizare, la formulare etc., bla-bla-bla”.  
Îmi fac cont pe site-ul (în fapt portalul) cu pricina, realizat – bag de seamă – din fonduri europene, deci mare păpător de bani, şi încerc să-mi lansez la apă provocarea. După ce îmi fac toate copiile de rigoare (permis ANPA, chitanţă Trezorerie taxă pescuit, copie CI), plus cerere tip, încărcată de pe pagina respectivă (am uitat să menţionez că navigarea este extrem de greoaie, datorită faptului că site-ul n-are din start nicio busolă – dar are (sic!) manual de utilizare, iar viteza de răspuns este a unui mărfar de acum 2 secole), stau jumătate de oră să-mi încarce prima copie (format .jpg), dupa care primesc mesaj de eroare si sunt ejectat din program. Las nervii deoparte (sau îi descarc pe ce prind la îndemână) şi, după ce mai petrec vreo jumătate de oră transformând acele copii/imagini în .pdf-uri (la plezneală, nu din recomandările pline de har ale „manualului cetăţeanului”), revin pe portal, cu tonus nou.
După ce-mi urc copiile în format .pdf fără erori, dar într-un interval de timp matusalemic, bucuros totuşi că-mi fac un bine, obţinând în sfârşit PG-ul pentru Prut şi ajutând, în acelaşi timp, alţi mulţi împătimiţi ai pescuitului recreativ/sportiv, portalul (pentru care, repet, sunt convins că s-au încasat bani foarte grei…) mă mai trimite o dată la plimbare, cu mesajul pe care-l puteţi vedea şi dumneavoastră mai jos:
obtinere pg prut

Îmi spun că sigur am greşit pe undeva şi reiau această procedură (extrem de simplă, conform… autorilor) de vreo două ori, ca să nu mă apuc de oarece lapidaţii neîntemeiate la adresa celor care de fapt nu vor decât binele cetăţeanului…
Rezultatul: ics barat, timp pierdut, nervi consumaţi! Eroare de (la)… guvernare!

p.s.1. De prin 1993, când am luat în primire primul 286, am tot „butonat” computere, plus că încă de la apariţia internetului în România am fost şi eu pe acolo, dar cu toate astea, acest grozav portal, dedicat cetăţenilor de rând, e mai încâlcit decât limbile Turnului Babel.  Mă întreb cum se descurcă la navigat/depus cereri cetăţeanul simplu, de rând, căruia îi este dedicat (şi pentru care a fost PLĂTIT)…

p.s.2. În momentul în care reuşesc să desluşesc iţele obţinerii PG-ului prin e-mail, revin cu un up-date. Ţineţi aproape! (nu-i vorba mea…)


4 comentarii:

  1. Romania
    a ajuns bataia de joc a unor indivizi fara scrupule, oricare ar fi
    domeniul de referinta. Nu stiu cat va mai rezista buboiul asta plin de
    puroi pana sa explodeze!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am primit si raspuns la treaba asta... sa mai incerc de cateva ori, pentru ca lor le iese bine... simularea!!!
      p.s. bineinteles ca nu numai ca ama incercat, dar au aparut aceleasi erori ale unui portal care a inghitit sume uriase pentru a veni in intampinarea cetateanului.

      Ștergere
  2. Se pare ca oricat am investi in tehnologie, tot oamenii fac diferenta. Eu am inceput aventura asta cu permisul ANPA si PG-uri acum vreo 3 ani, dar am avut parte de experinte placute, mai ales cu IJPF Calarasi care au raspuns prompt solicitarilor pe mail. Azi trimiti documentatia completa, maine ai PG - surpinzator de normal pentru Romania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunteti un caz fericit. Eu la ultimele e-mail-uri nici n-am mai primit raspuns. Dar traiesc mai spre nord-est...

      Ștergere