12 ian. 2014

Prohibiţie pescuit 2014 – Ordinul este încă în stadiu de proiect


prohibitie pescuit 2014
Cum ne-am obişnuit de mult timp – doar trăim într-un stat în care normalitatea reprezintă ceva excepţional, foarte greu de atins, ca să nu mai amintim de… păstrat – Ordinul privind perioadele şi zonele de prohibiţie a pescuitului în 2014 care ar fi trebuit să intre în vigoare odată cu începerea noului an calendaristic, zace prin sertarele Ministerului Mediului în stadiu de proiect (care aproape sigur nu va suferi modificări sau cel puţin nu modificări majore).
Să aruncăm un ochi şi să vedem care sunt schimbările privind prohibiţia în 2014 faţă de anul trecut:
În primul rând prohibiţia generală începe cu o săptămână mai repede, pe 1 aprilie şi durează până pe 30 mai (pe apele de frontieră, prohibiţia durează doar 45 de zile, deci se încheie pe 15 mai). De asemenea, prohibiţia pe râul Prut va fi tot de 90 de zile (1 aprilie – 29 iunie), toate celelalte zone cu regim special rămânând în linii mari ca anul trecut şi putând fi consultate în capitolul de legislaţie pescuit, unde este publicat (şi aşa va rămâne până la apariţia în Monitorul Oficial a celui nou) Ordinul privind perioadele şi zonele de prohibiţie a pescuitului din 2013.

În ceea ce priveşte prohibiţia la ştiucă în 2014, deşi rămâne la fel (de la data apariţiei ordinului, până pe 25 martie), Rezervaţia Biosferei Delta Dunării face notă aparte acum, aici prohibiţia la ştiucă încheindu-se 10 zile mai devreme, pe 15 martie. În plus (din nefericire pentru iubitorii spinningului), legiuitorul a modificat art.5, care acum spune, înainte de a aminti de prohibiţia la ştiucă sau la păstrav, citez: "Fără a aduce atingeri art.1" (adică exact articolul în care este prevăzută perioada prohibiţiei generale, 1 aprilie - 30 mai), adică, pe româneşte, deşi prohibiţia la ştiucă se încheie pe 25 mai, nu avem voie să pescuim la ea nici în perioada 1 aprilie - 30 mai!!! Iar această decizie "înţeleaptă" scurtează şi sezonul de pescuit la păstrăv la numai 3 luni şi jumătate (care, deşi se deschide oficial la 1 mai, se subscrie prohibiţiei generale până pe 30 mai)!!! 
Păstrăvul rămâne cu perioadele sale tradiţionale de prohibiţie neschimbate (sezonul de pescuit la păstrăv este 1 mai – 14 septembrie, dar, după cum am spus mai sus, sezonul devine practic 31 mai - 15 septembrie, dacă actualul proiect de lege va rămâne în forma actuală), iar lipanul, coregonul şi păstrăvul de mare rămân de neatins, perioada de prohibiţie întinzându-se pe tot timpul anului 2014.
Cam atât deocamdată despre prohibiţia în 2014, urmând să revin cu publicarea integrală a Ordinului respectiv în secţiunea legislaţie pescuit, după ce devine oficial text de lege.
Fire întinse!

AICI aveti cel mai IEFTIN RCA


p.s.- Ordinul a aparut pe 17 februarie. Îl puteţi consulta aici!


25 de comentarii:

  1. ca la noi la nimeni. cine sa-i traga la raspundere pe smecherii care conduc destinele tarii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta e cea mai grea intrebare! chiar nu am un raspuns si nici nu se intrezareste!

      Ștergere
  2. In apele de munte ar trebui si lipanul sa aiba aceleasi perioade de pescuit ca si pastravul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici nu mai stiu cati ani sunt de cand pescuitul lipanului este interzis cu desavarsire. pe de alta parte, putine ape mai gazduiesc si lipani, pentru ca acestia sunt mult mai sensibili la schimbarile de mediu si la poluare.

      Ștergere
  3. Deci momentan inca nu este stiuta prohibitia la stiuca. Din cate am citit pana acum, nu este data nici o perioada de prohibitie. Sau poate ma insel?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, din pacate... Proiectul de ordin scrie clar ca prohibitia incepe de la data aparitiei legii in Monitorul Oficial.

      Ștergere
  4. A aparut ieri ordinul 83 in MO 116 / 17.02.2014 , din pacate cu fraza celebra 'fara a aduce atingere art 1....' inclusa ......

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe prut e interzis pescuitul recreativ sportiv dar nu si cel familial. Care e diferenta dintre cele doua?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cunostintele mele (si nu cred ca ma insel), pescuitul familial se poate practica doar in Delta Dunarii (RBDD) si se refera strict la localnici, fiind singura lor sursa de hrana, deci restul apelor publice din tara ies din discutie, pe ele practicandu-se doar pescuitul recreativ/sportiv.

      Ștergere
    2. Pai din ce am citit in lege si la Prut e permis pescuitul familial. Asta de parca pana acum se respecta prohibitia.Cu acordul politiei de frontiera se riveranii produc un adevarat macel in apele Prutului. Si ne mai miram ca acest rau a ajuns unul dintre cele mai sarace in populatia de peste

      Ștergere
    3. Recunosc ca nu stiu cu exactitate statutul Prutului din acest punct de vedere. Dar macel este pe absolut toate apele publice din Romania.

      Ștergere
  6. Va asigur ca ... cum e la Prut nu e nicaeri. Satenii din zona nu au nicio regula. Grebla, carbid, curent electric, plase, etc. Nimeni nu vede, nu aude. Si sa vedeti ce urgie vine de dincolo de Prut de la "fratii" nostri.

    RăspundețiȘtergere
  7. Este dureros, intr-adevar. Cand poposesc vara pe malurile Siretului am aceeasi senzatie. Pe Suceava si Bistrita la fel. Citind pe forumuri despre ce se intampla pe celelalte ape mari din tara (Dunare, Olt, Mures, Somes, Arges s.a.m.d.) ma ingrozesc de-a binelea. Cei care constientizeaza dimensiunile catastrofei, nu pot face nimic! Cei care pot si trebuie sa faca, somn de voie...

    RăspundețiȘtergere
  8. Si inca o intrebare intrebacioasa. La noi prohibitia pe Prut e 90 de zile. Dar la Basarabeni e de doar 30 de zile. Cum? Dece? Daca ei au voie sa pescuiasca dupa 30 de zile, de ce noi stam pe tusa 90 de zile? Normal ar fi fost o pauza de 60 de zile pe ambele maluri. Asta si pentru pescari dar si pentru peste. E perioada de depunere a icrelor. etc, etc. Dar asa ...
    Si in leg cu postul precedent. Am asistat intr-o zi la un "pescuit" sau mai bine zis macel la grebla la Prut de catre satenii din zona. S-au scos in cateva ore 24 bucati somn. Pe bune

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu stiu ca exista un acord semnat inca din 2003 intre Romania si R. Moldova, cu prevederi similare/comune pentru ambele parti, inclusiv in privinta perioadelor si zonelor de prohibitie. Anul trecut, de exemplu, din ce am gasit in legislatia moldoveana, prohibitia pe Prut s-a incheiat pe 6 iulie, ca si la noi.

      Ștergere
    2. Toate sunt invers in tara asta ! Eu pescuiam acum o saptamana in jud Mh , intro balta cunoscuta , a scazut apa si au venit niste oameni de etnie rroma ( vreo 20 ) si au pescuit cu mâna in conditiile in care pol. de frontiera ne controla de permis ! " Domne nu avem ce sa le facem " cel mai tare raspuns , nu ?

      Ștergere
    3. Pai si atunci intreb eu , de ce mai este necesar permisul de pescuit ? Chiar ei ( rromii ) se laudau ca in prohibitie o sa fie mai bine pt ei , pt gura copiilor , deci refuz sa cred ca nu au ce sa le faca ! Este vorba de balta din padure de la 22 , sat Crivina , jud Mh ! Bine a zis Mircea Badea " traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul ! "

      Ștergere
    4. Nici daca ar fi un caz izolat n-ar fi bine sau "normal". Dar aceste lucruri/fapte se petrec la nivel national de zeci de ani, cu o intensitate tot mai mare in ultimii ani. Iar noi inca mai suntem naivii care cred ca vom intra vreodata in normalitate.

      Ștergere
  9. Da , legi pentru catei nu pentru lei ! Intr-o tara condusa de hoti si pungasi , ce pretentii mai avem , m-am saturat de nenorocitii astia !

    RăspundețiȘtergere
  10. pe apele de frontiera 1 aprilie 15 mai inclusiv?????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact. mai putin in cazul Prutului care, desi este apa de frontiera, este tratat separat...

      Ștergere
  11. peste tot e braconajul in floare dar tot pescari cinstiti sunt hotii

    RăspundețiȘtergere
  12. pe olt in jud sibiu cand se deschide sezonul de pescuit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ca peste tot pe apele publice interioare (cu unele exceptii pe anumite sectoare ale Deltei Dunarii), adica pe 31 mai (AMR 2 !!!)

      Ștergere