19 ian. 2014

Pescuit la crap – nade şi momeli din bătrâni



Pentru a condimenta măcar puţin acest blog despre pescuit şi pescar(i) care se adresează cu precădere împătimiţilor pescuitului la spinning, astăzi voi scoate de la naftalină, pentru cei care practică pescuitul la crap, câteva reţete de nade şi momeli care au dat şi mai dau încă randament când căutăm acest mustăcios pe bălţi sau pe râuri.
nade si momeli in pescuitul la crap
Pe Lateş
Probabil că pescuitul la crap adună cei mai mulţi practicanţi în România – cu siguranţă pentru pescuitul staţionar pe bălţi, depăşiţi poate de cei care caută (mai ales) scobarul, cu bologneza sau cu feeder-ul, acesta din urmă fiind pe un trend ascendent în ultimii ani şi putând fi folosit cu succes si la partidele de pescuit la crap pe care ni le propunem.
Practic pescuitul la crap a devenit o adevărată industrie şi în privinţa nadelor şi momelilor folosite la pescuit, apărând pe piaţa o sumedenie de producători de produse finite (boilies, pelete), dar si de diferite nade sub formă de pulbere, pe care fiecare pescar şi le prepară pe malul apei, de atractanţi ş.a.m.d.
Există însă şi reţete din bătrâni pentru prepararea nadelor şi momelilor pentru pescuitul la crap, reţete care au fost folosite de mulţi pescari de-a lungul timpului şi care s-au dovedit, nu o dată, câştigătoare.
Iată câteva dintre ele:
a. Nadă de fund
·  1,5 p.* râme tocate, 1 p. ovăz opărit zdrobit, 3 p. cartof fiert sfărâmat, 1 p. tărâţă făinoasă, 1 p. tărâţă săracă în făină;
·  2 p. mălai, 1 p. bob sau fasole fiartă şi zdrobită, 1 p. tărâţă făinoasă, 1 p. turtă, puţin ulei de cânepă;
nade si momeli in pescuitul la crap

·  1 p. râme tocate, 1,5 p. mămăligă, 1 p. pâine umezită cu apă sau cu lapte dulce, 1 p. turtă de cânepă (sau de floarea soarelui), 1 p. tărâţă;
·  1 p. râme tocate, 2 p. grâu fiert şi zdrobit, 1 p. biscuiţi sfărâmaţi, 3 p. cartofi fierţi zdrobiţi, 1 p. argilă (lut);

·  1,5 p. râme tocate, 2 p. mălai, 2 p. mămăligă, 1 p. făină de orz, 3 p. pământ de la un muşuroi de cârtiţă;
·  1 p. râme tocate, 2 p. cartof fiert frământat, 1 p. turtă de cânepă/floarea soarelui, 2 p. ovăz opărit şi zdrobit, 1 p. tărâţe săracă în făină;
·  2 p. mălai, 1 p. biscuiţi sfărâmaţi, 1 p. cânepă măcinată, puţin ulei (de cânepă), 1 p. boabe de soia fierte şi zdrobite, 2 p. pământ de la un muşuroi de cârtiţă;
·  1 p. viermuşi de carne, 1 p. făină de orz sau ovăz, 1 p. tărâţă făinoasă, 2 p. cartof fiert sfărâmat, 1 p. turtă;
·  1 p viermuşi de carne, 1 p. ovăz fiert şi zdrobit, 1 p. grâu fiert şi zdrobit, 1 p. pesmet, puţin ulei (de cânepă), 1 p. argilă;
·  2 p. cânepă măcinată, 1,5 p. viermuşi de carne, 1,5 p. cartofi fierţi sfărâmaţi, 1 p. biscuiţi măcinaţi;  

nade si momeli - pescuit la crap

B. Nadă de excitaţie
·  1 p. viermuşi de carne, 1 p. mămăligă, 1,5 p. mălai fin, 1 p. pâine umezită, 1 p. tărâţe făinoasă;
·  1 p. mămăligă, 1,5 p. mălai fin, 2 p. tărâţe săracă în făină, 1 p. pâine umezită;
·  1 p. viermuşi de carne, 1p. pâine umezită, 2 p. turtă cânepă/floarea soarelui, 1,5 p. mălai;
·  1,5 p. viermuşi de carne, 1 p. ovăz fiert şi zdrobit, 1 p. grâu fiert şi zdrobit, 1 p. râme tocate, 1 p. pâine umezită;
·  1 p. râme tocate mărunt, 1 p. pâine umezită, 1,5 p. mălai, 1 p. bob fiert şi zdrobit, 2 p. tărâţă săracă în făină.

Sunt doar câteva dintre multele reţete folosite cu succes în pescuitul la crap, atât pe bălţi, cât şi pe râuri (acolo unde, din cauza curenţilor apei, avem nevoie de nade mai grele, deci folosim argila, de exemplu, şi nu pământul de cârtiţă pe care-l folosim pe bălţi, precum şi uleiurile în loc de apă, care fac nada mai compactă şi o ajută să coboare mai repede).
În concluzie, se pot scrie mii de pagini despre pescuitul la crap în general, despre sculele recomandate în pescuitul crapului, despre tactici şi tehnici abordate, despre nade şi momeli folosite şi multe alte informaţii folositoare, chiar dacă vorbim doar despre pescuit la crap, pentru că crapul este unul dintre cei mai iubiţi peşti de către pescarii din România.
Fire întinse!

p.s. p.* este prescurtarea de la parte, pentru a prezenta raportul dintre părţile componente ale nadei pentru crap, indiferent de cantitatea pregătită.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu