9 sept. 2015

Spinning la şalău: pe râu, când cleanul nu-i acasă


salau pe suceava
In zare, pescari cautand scobarul
Ca mai toate partidele de pescuit narate pe acest blog, nici cea de faţă nu face excepţia de la o evadare scurtă la pescuit (spinning), după orele de serviciu, pe râul care străbate oraşul – în cazul meu, Suceava. Cu alte cuvinte, un nou episod de street fishing, pentru că partidele de pescuit dedicate, cărora le acord mai mult timp şi mai multă pregătire s-au împuţinat dramatic, din motive independente de voinţa mea. Au rămas, la loc de frunte, minipartidele de pescuit de câteva ore (cu indulgenţă!), în locuri apropiate şi, de cele mai multe ori, înţesate de pescari, spinning-ul fiind în aceste condiţii un stil de pescuit… îngrădit şi de multe ori, puţin eficient, datorită imposibilităţii de a sonda cu voblerele, linguriţele sau plasticele moi, toate locurile care ne fac cu ochiul.

Trebuie să mărturisesc că deşi sunt un împătimit iremediabil al spinning-ului la răpitori, în acest an, datorită imposibilităţii de a-l practica tot timpul (râul Suceava a fost mult timp prea tulbure, datorită precipitaţiilor din amonte, dar şi a zecilor de balastiere), am pus, după mulţi ani de abstinenţă, mâna pe vargă şi pe bologneză (bune şi astea la timp de criză…), şi am purces de câteva ori, împreună cu doi prieteni şi colegi de serviciu – Bogdan şi Ștefan, vă salut! – la câte o „cărăşeală” pe un iaz apropiat, ba chiar şi la o partidă de pescuit la scobar la feeder, pe râul care udă malurile fostei Capitale a Moldovei.

De data aceasta, profitând de ziua (mai) scurtă de serviciu de la sfârşitul săptămânii, mi-am aruncat în portbagaj o lanseta light (2,40m, 2-12g) şi o mulinetă echipată cu fir textil (10 lb.), terminat într-un înaintaş fluorocarbon, lung de vreo 40 cm. Pornit către un spinning la clean, am ales firul textil datorită faptului că albia râului ascunde multe crengi, pietre sau alte agăţători, iar textilul creşte exponenţial rata recuperării nălucilor agăţate. Înaintaşul de fluorocarbon, deşi ceva mai rigid (motiv pentru care unii pescari nu-l folosesc, considerând că influenţează evoluţia nălucilor – lucru adevărat de altfel, dar numai până la un punct, dacă ne raportăm la năluci extrem de mici şi de uşoare) nu numai că este invizibil în apă, dar este şi mult mai rezistent la abraziune faţă de firul împletit. Faptul că în zona respectivă te poţi trezi oricând şi cu o ştiucă sau o mârliţă, m-au determinat să renunţ la folosirea unei lansete UL (ultra-light), în favoarea celei light, dar şi la utilizarea înaintaşului fluorocarbon, care poate juca la nevoie, cu succes, rolul de strună.

Faptul că soarele amiezii strălucea puternic pe bolta cerească sau că începutul lunii septembrie stătea încă sub zodia caniculei, nu m-au împiedicat să sper că voi avea parte de adrenalină în drill-urile aşteptate cu prietenul clean.

O linguriţă rotativă Mepps Aglia nr.1, cu paleta arămie (am decis să merg la pescuit de data aceasta exclusiv cu „table”, lăsând trusele cu voblere acasă), pe care am lipit o bucăţică de folie holografică argintie de la – aţi ghicit – o sticlă de vin (după cum am povestit la trucuri pescăreşti), a fost prima alegere pentru o apă uşor tulburie, caldă şi destul de scăzută.  Curentul, nu foarte puternic, se spărgea uşor de o cioată uriaşă şi plină de rădăcini (altădată scufundată în întregime sub apă), iar eu mi-am început, cu aruncări spre amonte şi recuperări rapide, dictate de forţa curentului şi de obstacolele din apă, căutările.
spinning la rapitori
Lingurita buclucasa

După câteva minute în care am reuşit să sondez înainte şi stânga/dreapta toate cotloanele, mi-am făcut, în minte, o hartă aproximativă a adâncimilor şi a principalelor obstacole care pândesc de sub apă. Apoi, insistând prin faţa cioatei vizate, deşi am avut parte şi de câteva semi-agăţături, m-am trezit cu lanseta încovoiata spre maxim! Primul drill la spinning, după o perioadă de secetă destul de lungă! Forţa iniţială a loviturii primite în lansetă m-a determinat să slăbesc imediat frâna mulinetei, dar şi să realizez că nu poate fi, nici pe departe, vorba de vizita unui clean. Cum locul respectiv adăposteşte, cu siguranţă, şi ştiuci, eram convins că dinţoasa cumătră este vinovata şi mă rugam, în gând, să-i reziste fluorocarbonul în periuţa de dinţi.

Încrengăturile din apă, unde mi-aş fi luat adio în mod sigur atât de la captură, cât şi de la nălucă, m-au forţat să scurtez la maxim drill-ul, bazându-mă pe rezistenţa unui fir textil – PP – care pe mine nu m-a trădat (aproape) niciodată, iar surpriza de la capătul firului m-a lăsat fără cuvinte preţ de câteva secunde: un şalău frumos şi… ghebos, care, profitând şi de puterea mică a lansetei, mi-a trezit adrenalina din amorţire. Surpriza a fost mare pentru că nu credeam că există şi şalău în acest sector al râului pe care-l bat de ceva ani, fără să-i văd spatele sau să aud poveşti pescăreşti despre acest extrem de îndrăgit peşte răpitor.  Plecat la pescuit cu dedicaţie la clean, aşteptându-mă doar accidental la un atac de ştiucă, iată că păşisem pe un tărâm nou: spinning la şalău!
 
pescuit la salau
Primul salau
Odată emoţiile risipite, mi-am reluat jocul, de data asta ceva mai în aval, fără a avea însă parte de acţiune timp de vreo 20 de minute, aşa că mi-am reocupat locul norocos, tot pe urmele cleanului. O aruncare mai lungă în amonte mi-a agăţat linguriţa în rădăcinile unei cioate mai mici şi mai puţin vizibile deasupra apei, aşa că, după ce am sondat apa şi am realizat că nu depăşeşte 70-80 de cm, am hotărât să intru să o recuperez, apoi, dacă tot urcasem vreo 15 metri să arunc şi de acolo, dar de data asta în aval. La a doua recuperare, chiar în preajma cioatei care-mi agăţasem năluca, un nou atac violent şi – aţi ghicit de-acum – un nou şalău la capătul firului, scos cu dificultate dintre crengile răsfirate ca o veritabilă caracatiţă.  Uimirea mea a atins cote impresionante, mai ales că abia răscolisem locul respectiv la recuperarea nălucii agăţate, iar adâncimea destul de mică a apei cu greu m-ar fi trimis cu gândul la prezenţa vreunui şalău, fie el şi numai în trecere.

Aşadar, cele două-trei ore petrecute pe malul apei în cătarea cleanului, nu numai că mi-au adus emoţiile a două drill-uri cu un partener neaşteptat în zona respectivă - şalăul, transformându-se într-un veritabil spinning la şalău, dar mi-au confirmat, o dată în plus, că nu există reguli bătute în cuie atunci când ne referim la pescuit (în cazul de faţă: pescuit în miezul zilei pe caniculă, şalăi prinşi în apă mai puţin adâncă şi în curent destul de puternic, năluca folosită – linguriţa rotativă, nu silicoanele iubite de şalău ş.a.m.d).

Scurta partidă de pescuit s-a încheiat cu două capturi de clean (în cele din urmă!) - după ce linguriţa prinzătoare de şalău era să-şi găsească sfârşitul tot într-o cioată, a suferit „deranjuri” şi a fost înlocuită cu una Tiger nr.2, de la acelaşi producător - şi cu o mârliţă care m-a salutat din mers exact la malul apei.
      
 Fire întinse!



p.s. Lipsa aparatului foto, greutatea manevrării de unul singur a peştelui capturat în siguranţă, dar şi un telefon mobil mai puţin performant, m-au privat de realizarea unor fotografii elocvente. 

Poate vă interesează şi:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu