26 ian. 2014

PĂSTRĂVUL INDIGEN


În continuarea prezentării succinte a celor mai apreciate specii de peşti şi mai căutate de către pescarii din România, urmează:

pescuit la pastrav
PĂSTRĂVUL INDIGEN (Salmo trutta fario)
Familia: Salmonide
Alte denumiri: păstrău, păstrug, pătat, păstrăv de munte ş.a.
Caracteristici: Trup gros, musculos, de formă fusiformă, încheiat de un bot foarte scurt, care compensează prin lărgimea gurii, înzestată cu dinţi puternici din care boiştenii – una dintre principalele surse de hrană ale păstrăvului – nu mai au scăpare.  De altfel, oricât ne-am chinui, nu putem confunda păstrăvul cu niciun alt peşte din apele noastre, nici măcar cu confraţii săi, păstrăvul fântânel (Salvelinus fontinalis) sau păstrăvul curcubeu (Salmo gairdneri irideus), pentru că păstrăvul indigen este singurul “împestriţat” cu puncte roşii, puncte care în cazul celorlalte două specii dispar (la păstrăvul curcubeu sunt doar puncte negre).
Răspândire: aproape toate apele de munte, fie că este vorba de pâraie, râuri sau lacuri.
Dimensiune&greutate medie: 15-30 cm (excepţional 60-70 cm); 200-500 g (excepţional 3-4 kg).
Dimensiune minimă legală: 20 cm (max.10 buc/zi)
Metoda de pescuit recomandată: pescuit la muscă, spinning.

Pescuitul păstrăvului se identifică poate cel mai mult, pentru practicanţii săi, cu adevărata evadare în sânul naturii, pentru că locurile străbătute de apele în care încă îl mai găsim sunt dintre cele mai pitoreşti din România, obligatoriu în îmbrăţişarea dulce a Munţilor Carpaţi.
Deşi obligat an de an să se mute tot mai sus, spre creierul munţilor, din cauza despăduririlor şi, implicit, a încălzirii apelor (caz în care oxigenul se găseşte în cantităţi tot mai reduse), păstrăvul încă rezistă – ce-i drept, tot mai greu – pe majoritatea apelor de munte, ape care au fost şi sunt supuse sistematic poluării (mai ales cu rumeguş de la gaterele care taie – fără regret - în carne vie prin toţi munţii României), braconajului sau chiar riscului dispariţiei (din cauza cancerului certificatelor verzi, acordate în neştire sau cu bună ştire microhidrocentralelor care au sluţit albiile pâraielor de munte).
Dacă păstrăvul mic se mulţumeşte în general cu larvele şi crustaceii pe care-i găseşte printre pietre, păstrăvul matur – răpitor în deplinătatea forţelor fiind - îşi diversifică meniul, hrănindu-se cu boişteni, zglăvoci, grindei şi chiar cu păstrăvi mici, întregind panoplia răpitorilor care-şi mănâncă semenii. Păstrăvul nu refuză însă nici ce-i cade din copacii de pe malurile apelor sau ce zboară pe deasupra cotlonului din care pândeşte: fluturi, cosaşi, muşte şi alte insecte.
Noi îl vom căuta în bulboane, la adăpostul pietrelor mari din apă sau sub maluri, la rădăcinile copacilor de pe mal, oriunde este un culcuş în care se simte în siguranţă. De altfel păstrăvul îşi trădează prezenţa mai ales atunci când muscăreşte, prin atacuri vizibile la suprafaţa apei.
Iubit de practicanţii pescuitului la muscă artificială pentru care este un partener de pescuit în adevăratul sens al cuvântului, păstrăvul poate fi pescuit şi la spinning, acolo unde vom folosi linguriţe rotative foarte mici şi mici, dar şi (micro)voblere, atât ca imitaţie de peştişori, cât şi de insecte, multe năluci din trusă fiind similare cu cele pe care le folosim în spinningul la clean.
Deşi de foarte mulţi ani este interzis pescuitul la păstrăv cu momeli naturale (râme, viermi, peştişori, cosaşi etc.) sunt foarte mulţi “pescari” care încă îl practică sârguincios şi azi şi, mai grav, sunt încă publicaţii/site-uri care nu numai că îl descriu detaliat, dar îl şi promovează.
Fiind un peşte cu carnea (albă şi fără oase) extrem de apreciată, păstrăvul este crescut la scară largă în păstrăvării special amenajate (este drept că majoritatea optează pentru păstrăvul curcubeu, care se dezvoltă mai repede).
Acest material reprezintă doar o descriere succintă a unuia dintre cei mai iubiţi şi mai frumoşi (dacă nu chiar cel mai frumos) peşti din România – păstrăvul – urmând să revin, atunci când timpul îmi va permite, cu relatarea vreunei partide de pescuit la păstrăv din zona natală.
Fire întinse!


Citeşte şi:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu