18 sept. 2013

Trucuri pescăreşti (1)


De multe ori într-o partidă slabă de pescuit, improvizaţia e mama succesului. Cu cât suntem mai creativi/inventivi, cu atât ne pot spori şansele pe malul apei.
În plus, nu toţi pescarii sunt băieţi de bani gata, aşa că, de voie de nevoie, e bine să căutăm în permanenţă anumite trucuri pentru a ne descurca la pescuit şi cu o trusă mai săracă, dar care să poată rivaliza cu “geamantanele” altor pescari, pline cu tot felul de năluci de pescuit...
Astfel, rubrica Trucuri pescăreşti se doreşte a fi un miniserial care să prezinte, în numai câteva cuvinte/imagini, mici trucuri pe care le-am folosit personal sau pe care alţi pescari le-au folosit cu succes în anumite momente, în partidele de pescuit, şi pe care ni le-au dezvăluit şi nouă. 

pescuit spinning
·   În general pescarilor le place vinul de calitate. De la o sticlă de astfel de vin facem rost de o bulină holografică argintie, numai bună de lipit pe unele linguriţe rotative de pe care am pierdut foiţa holografică, care şi-au pierdut luciul, sunt de altă nuanţă decât cele prinzătoare la un moment dat al zilei (aurii, arămii) etc. În plus poate fi o scuză în momentul în care soţia te ceartă că ai cumpărat o sticlă de vin în plus...

·   Sunteţi la pescuit la clean sau avat (mai ales) vara? Înaintea voblerului sau a linguriţei rotative, la 70-80 cm, legaţi un streamer de culoare albă (poate fi, fără îndoială, şi home made) şi şansele unei capturi pot creşte considerabil.  Dacă sunteţi la "staţionar" şi vedeţi că avatul sau cleanul îndoaie lansetele practicanţilor de spinning din jurul dumneavoastră, iar pluta vă rămâne nemişcată, renunţaţi la ea, legaţi un plumb mai  greuţ (funcţie de adâncimea apei şi/sau puterea curentului) de capătul firului, alegeţi cârligul cel mai mare din trusă (asta dacă nu cumva pescuiţi la... somn), lestaţi-i capătul cu o biluţă de plumb şi încropiţi-vă ad-hoc un streamer din ce aveţi la îndemână (pene de pasăre din jur, fâşii tăiate dintr-o pungă de plastic - preferabil albă, fire de aţă etc.), pe care-l plasaţi pe fir la înălţimea dorită, apoi îl recuperaţi prin apă ca un adevărat practicant de spinning.

spinning la rapitori
·  Este bine ca  în trusa cu năluci să faceţi loc şi pentru o mică rolă cu plumb sub formă de bandă. Dacă avem nevoie de o linguriţă rotativă mai grea, care să evolueze mai la adâncime, aceasta poate fi rulată pe ax, iar pentru un vobler ceva mai greu - la baza ancorelor. Atenţie însă la cele din urmă, pentru a nu le modifica evoluţia firească!!!

lanseta spinning
·   Mânerul de plută al lansetei este murdar şi vrei să-i redai estetica?
Dacă depunerile de murdărie de pe mânerul de lansetă sunt superficiale, e suficientă ştergerea cu un burete, o cârpă curată sau vată îmbibate în prealabil în alcool tehnic.

Dacă, din contră, stratul de depunere e destul de consistent, bandajaţi toată suprafaţa în vată îmbibată bine cu alcool tehnic, înveliţi apoi totul cu folie de plastic şi lăsaţi lanseta la „macerat” măcar o zi, apoi treceţi la operaţia de ştergere descrisă mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu