22 feb. 2011

Miştocăreala în pescuitul sportiv

Mai întâi aştepţi, an de an, o lege (inutilă) care ar trebui să pună ordine în pescuitul sportiv. Ea apare, în sfârşit, după ce diriguitorii din domeniu îşi vor fi făcut sărbătorile pe nou, pe vechi şi, în plus, câteva secole de somn pentru înfrumuseţare.
Citeşti paragrafele ca în fiecare an. Şi tot ca în fiecare an te cruceşti împleticindu-te prin aberaţii. Aberaţii de moment, aşternute pe hârtie din necunoaşterea fenomenului, dar mai ales datorită intereselor. Nimic nu mai mişcă în societatea noastră putredă, dacă nu e scărmănat de nu ştiu câte mâini, dacă nu se umflă nişte... conturi bancare (buzunarele pline sunt demodate). Nimic fără politic, nimic fără nepotisme, nimic fără bani. Mulţi bani.
Dar să revenim la... peştii noştri.
Ultimul (şi noul, în acelaşi timp) ordin care reglementează pescuitul sportiv, apărut pe 28 ianuarie – cu mare întârziere – aduce ca noutate, cum am arătat în articolul precedent, autorizarea asociaţiilor de pescuit pe anumite zone/ape, în funcţie de un anumit punctaj.
De aici înainte, iar începe circul.
Mai întâi, Măria Sa legiuitorul, dă legea pe 28 ianuarie, iar peste 3 zile, pe 1 februarie (art.7, al.6), asociaţiile cică ar fi trebuit să fie deja autorizate... Autorizaţia de pescuit este un document cu regim special, cu o valabilitate de 5 ani, vizat anual pâna la data de 1 februarie, emis şi eliberat după modelul prevăzut in anexa nr. 6.
Ca să nu fim cârcotaşi şi să încercăm să privim şi cealaltă parte a paharului (i s-ar spune plină, dar nu e cazul), să zicem că e primul an în care se merge pe autorizare şi să mai lăsăm, încă o dată, de la noi, fraierii de pescari sportivi cinstiţi ce suntem.
În schimb faptul că ANPA (Olimpul actual al pescarilor), prin al său preşedinte Sorinel Mănăilă, emite, pe 1 februarie, un anunţ potrivit căruia pe 14 februarie, la orele 12 fix, nici mai devreme, nici mai târziu, se vor deschide plicurile împricinate să preia apele noastre, şi, mai mult, în termen de MAXIM 5 zile evaluarea se va fi făcut, ne trimite nu în zona SF-urilor – acestea deja nu ne mai impresionează pentru că sunt la tot pasul, nici în zona absurdului, ci în braţele bătăii de joc, a nesimţirii şi a miştocărelii, de care noi, ca pescari sportivi ce suntem, ne-am cam săturat.
Domnilor „politicieni”, domnilor „afacerişti”, domnilor „chioşcari” de permise de pescuit, stimaţi conducători de AGVPS-uri, FNPSR-uri etc. etc., lăsaţi-ne să pescuim, atâta timp cât mai există câţiva peştişori neatinşi de viruşii voştri, de braconierii pe care-i creşteţi la sân şi de toate mizeriile care se reproduc şi se scurg atât pe apă, cât şi în societate!!! 
Aşa să ne ajute Dumnezeu!

3 comentarii:

  1. Cu imparteala apelor, pe criterii numai de ei stiute,in realitate, au reusit sa invrajbeasca pescarii,pe crierii de afiliere la o asociatie anume, in timp ce braconierii, isi vad mai departe de "treburile" lor, unii dintre ei fiind trecuti cu vederea de anumiti controlori, acestia din urma dandu-si silinta sa depisteze vreo neregula catusi de mica, pescarilor care au avut neinspiratia sa cotizeze la o asociatie, alta decat cea din care facea parte echipa de control.

    RăspundețiȘtergere
  2. la noi in tara totul se face prin invrajbire si ura.
    se arata gunoaiele celuilalt, in loc sa se arate curatenia proprie, atata cat exista...

    RăspundețiȘtergere