2 iul. 2015

Spinning la clean: pescuit sub răchite

Pescuit pe Siret
Răchitele Siretului

Exasperat de, probabil, cel mai nefast debut de sezon de pescuit din ultimii ani pe râul Suceava, care moare încet-încet datorită sutelor de balastiere care-l îneacă în mâluri grele, am aterizat, ca de obicei în ultima vreme - în mare viteză, într-o după-amiază plăcută, dar zăpăcită de vânt, pe malurile bătrânului Siret, care, deşi braconat tot mai agresiv şi… mai la vedere, încă îţi mai poate oferi clipe minunate şi inspiraţie pentru viitoarele poveşti pescăreşti.

Deşi îmi pregătisem şi câteva năluci de pescuit pentru avat (linguriţe rotative şi oscilante dedicate aspius-ului, dar şi voblere de sezon, unele de creaţie proprie - haiduc), faptul că nu i-am observat deloc prezenţa tumultuoasă şi că aveam doar 2-3 ore la dispoziţie pentru pescuit (şi alea ziua în amiaza mare…), m-au determinat să mă înarmez cu lanseta light din portbagaj şi cu cutiuţele de voblere dedicate singurului peşte care nu m-a dezamăgit niciodată: cleanul.
pescuit la clean
Primul "uriaş" 

Se spune, pe bună dreptate, că localizarea peştilor este probabil cea mai importantă „operaţiune” ante-pescuit, chit că aceasta poate răpi timp preţios din durata unei partide de pescuit. Plimbându-mă, astfel, pe malul Siretului (răstimp în care m-am intersectat, bineînţeles, cu omniprezenţii „ecranişti”, dar cu nici un pescar), am observat că sub malul vecin, pe sub răchite, cleni mai mici şi mai mari muscăresc, garnisind cu pleoscăituri liniştea albiei.
 
pescuit la clean pe Siret
Drill
Pentru că – deşi mi-am propus pentru acest sezon de pescuit – încă nu mi-am achiziţionat un echipament de pescuit la muscă, pentru a desluşi apoi tainele acestui extraordinar stil de pescuit (era să spun sport, dar după aia intram în treburi… federale), am încercat să contracarez cu voblere cât mai potrivite.
vobler haiduc
Buburuza buclucaşă

Cea mai mare problemă a constituit-o vântul puternic (pe care nu mi-l amintesc mai prezent şi mai nervos ca anul acesta), care-mi împiedicau lansările la punct fix a voblerelor (mici şi uşoare), cu atât mai mult cu cât clenii ştiau una şi bună: la umbra răchitelor, pe sub crengile dese, neapărat sub malul opus! 
 
pescuit la clean pe siret
Unul mai... îmbrăcat
Asumându-mi, pentru o partidă de pescuit promiţătoare, riscul de a atenta serios la integritatea trusei de voblere, am ales mai întâi o buburuză home-made (3 cm, 2g, floating), cioplită mai demult, şi după care nu aş fi suspinat prea tare dacă-şi găsea sfârşitul prin crengile vreunei răchite. După câteva aruncări ratate, în care am încercat din răsputeri să-mi calibrez lanseurile după direcţia şi viteza vântului (oscilantă, deloc constantă), voblerul buburuză a aterizat perfect şi a adus cu sine la mal primul clean de Siret pe anul acesta, în fapt un clenuţ sub dimensiunile legale, agăţat superficial de buza superioară (se observă în fotografie) şi eliberat imediat după… poză.

Au urmat 3-4 rateuri la marea artă, chiar şi cu cleni mult mai îmbrăcaţi, datorate ancorei prea mici care înzestra buburuza-vobler, aşa că am hotărât să schimb voblerul (fiind prea scurt timpul dedicat pescuitului, nu m-am încurcat cu schimbarea ancorelor de pe vobler), şi am trecut pe un clasic prinzător în zona respectivă şi în condiţii similare de pescuit (temperatura apei, limpezimea ei etc.): Strike Pro Baby Pro EG-036, culoarea 021OB (2,5 cm, 2 g). Rezultatul? Mai puţine rateuri, mai mulţi cleni şi clenuţi, câţiva dintre ei chiar frumoşi, care s-au întors, rând pe rând, în apele Siretului şi care sper că vor avea norocul să dribleze plasele numeroaselor ecrane sau setci din zonă.
 
pescuit la clean pe siret
Finalul...
În cele din urmă voblerul însuşi s-a sacrificat pe altarul spinningului, împodobind (şi acum, cel mai probabil) una dintre răchitele de pe malul opus.

Captura zilei – impropriu spus, de fapt a celor câteva ceasuri de spinning pe Siret – avea să vină tot la un vobler home-made haiduc (4,5 cm, 3,5 g), numai că de data asta din plin şuvoi, iar drill-ul (nefilmat, din păcate) cu un clean neaşteptat de bătăios de vreo 40 cm (pe un fir Trabucco T-Force Spin Pike de 0,16 mm, pe care l-am folosit pentru prima oară la clean, până acum tot evitându-l din cauza culorii închise) mi-a reamintit de ce iubesc atât de mult spinningul!
 
voblere clean
... şi "haiduc"-ul prinzător
În speranţa că râul Suceava va redeveni cât de cât limpede vreodată (nicio şansă, spun balastierele!!!) şi ne va putea oferi măcar câteva partide de spinning, fie el şi la clean, cu atât mai mult cu cât sezonul de pescuit pentru “nord-estici” este mult mai scurt decât în alte zone (mâine-poimâine bate iarna la uşă!), vă doresc fire întinse în continuare!


            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu