26 apr. 2014

Pescuit staţionar: mămăliga şi reţetele sale


Chiar şi în zilele noastre, când magazinele de pescuit au rafturile încărcate cu tot felul de prafuri din care se prepară nade şi momeli pentru pescuitul staţionar, banala mămăligă rămâne campioana (detaşată de multe ori) frecvenţei, dar şi a cantităţii folosite de către pescari, fie că este utilizată în stare brută (mai ales la nădire), fie că intră în diferite combinaţii de nade şi/sau momeli, mămăliga făcând parte de altfel din meniul oricărui peşte nerăpitor (crap, caras, babuşcă, roşioară, lin, clean, mreană, scobar etc.).
nade si momeli de pescuit

Mămăliga „simplă” se obţine din făină de porumb fină (cernută prin sită deasă), pe care o fierbem în proporţie de 1:1 cu apă, apoi o răsturnăm şi o turtim pe un fund de lemn. Dacă vrem să o folosim pe cârlig, ca momeală, mai trebuie fiartă o dată, de data asta într-un săculeţ din pânză rară, timp de circa 30 de minute, apoi se teşeşte din nou pe un fund de mămăligă şi se lasă la uscat, putând fi folosită în cârlig sub formă de cubuleţe tăiate cu cuţitul sau de bile, formate cu mâna.
În afară de această mămăligă, pescarii obişnuiesc să folosească combinaţia făină de porumb – făină de grâu (la fel, în proporţii egale între ele, dar şi cu apa), în care pot adaugă şi un ou pentru a lega mai bine compoziţia.
În continuare voi prezenta câteva dintre reţetele de pescuit folosite cu succes din bătrâni, în care mămăliga este parte componentă:
- mămăligă rece, frământată şi amestecată foarte bine cu miez de pâine; în cazul pescuitului la clean sau mreană, amestecul se îmbunătăţeşte cu o bucăţică de brânză de oi;
- mămăligă amestecată şi frământată cu griş fiert cu lapte, în care s-a pus zahăr pudră;
- mămăligă tare, amestecată cu miez de pâine, gălbenuş de ou şi miere de albine, amestecate şi frământate foarte bine, până ajung la consistenţa unui chit, din care se taie mai apoi cubuleţe;
- mămăligă frământată cu turtă pisată de floarea soarelui sau cânepă;
- mămăligă în amestec cu miez de pâine înmuiat în prealabil în lapte dulce cu zahăr vanilat, apoi stors bine;
- mămăligă (înainte de fierbere) în amestec cu câteva linguri de piure de cartofi, o lingură de făină de grâu şi una de brânză topită;
- mămăligă făcută din făină de porumb lăsată în prealabil la dospit cu o bucăţică de drojdie de bere, frământată după fierbere cu o lingură de miere de albine;
- mămăligă frământată cu biscuiţi daţi prin maşina de râşnit cafea, umeziţi cu puţin lapte dulce;
- mămăligă frământată cu o lingură de miere de albine şi cu praf de usturoi.
nade si momeli pescuit
Cubulete din mamaliga
Şi reţetele privind nadele şi momelile pe bază de mămăligă folosite în pescuitul staţionar ar putea continua la infinit, pentru că se pot experimenta tot felul de combinaţii în funcţie de peştii vizaţi, de apele pe care pescuim, de sezon ş.a.m.d.  Secretul constă în primul rând în obţinerea, din această mămăligă „combinată”, a unei nade de o consistenţă care să-i permită să stea cât mai mult pe cârlig fără să se desfacă, dar să fie şi suficient de moale în acelaşi timp, pentru a nu fi refuzată de peştii vizaţi.  Practica îndelungată pe malul apei, dar şi experimentele pe care le putem realiza singuri acasă, prin scufundarea într-un pahar cu apă a biluţelor sau cuburilor formate, ne vor fi de real ajutor pentru realizarea cu uşurinţă a proporţiilor dorite pentru realizarea unei nade cât mai apropiate de perfecţiune.

Fire întinse!!!    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu