15 nov. 2012

Pescuitul la clean la sfârşit de toamnă

vobler rapala
Rapala CD

Mercurul din termometre începe să bată tot mai mult în retragere, odihnindu-se de-acum, de multe ori, sub graniţa lui zero, mai ales noaptea. Pentru noi, adepţii spinningului, sezonul de ştiucă este încă în toi. Cu toate acestea, împătimiţii pescuitului la clean nu pot şi nu trebuie să stea cu mâinile în sân, ci doar să schimbe câte ceva pe la fire, năluci, locuri de pescuit, dar şi în abordarea partidelor, pentru că începe sezonul în care se pot bate recorduri de greutate şi centimetri în rendez-vous-urile noastre cu cleanul. Cum şi practicanţii pescuitului staţionar schimbă fire, plute, nade şi momeli, nici noi nu putem rămâne în afara modei.
lingurita rotativa mepps xd
Mepps XD

Aşadar în primul rând vom lucra la capitolul fineţe: fire cât mai subţiri şi mai puţin vizibile în apă (0,14-0,16 mm mono, 4-6 lb. textil), voblere sinking mai silenţioase, cu bătaie mai discretă (de diverse culori), linguriţe care nu opun o rezistenţă foarte mare atunci când pescuim în curenţi.
vobler pentru clean
Salmo Hornet

Lăsăm la o parte straturile superioare ale apei (cu excepţia zilelor foarte însorite şi mai călduţe, dacă-l vedem muscărind) şi/sau mijlocul albiilor şi începem să-l căutăm în cotloanele mai adânci de sub malurile înalte, pe lângă pietrele/stâncile mari – în zona montană -, în jurul cioatelor şi a copacilor adânc cuibăriţi în albii.
lingurita rotativa pentru clean
Mepps Aglia

Recuperăm încet, cu pauze lungi şi dese, poposind prin locurile dificile, chiar dacă riscul agăţării/pierderii nălucilor creşte exponenţial. De altfel e bine ca voblerele sau linguriţele noastre să atingă din când în când fundul albiei, ca-ntr-o odihnă a unui peştişor sleit de puteri, gata să-şi ofere trupul pe altarul zeului clean.

Iar când aceasta se va întâmpla, semnalul pe fir va fi mai discret şi mai de scurtă durată, deci şi reacţia noastră va fi mai rapidă decât în sezonul cald, dacă vrem să plecă cu… o fotografie acasă.

Fir întins! 

6 comentarii:

  1. De obicei toamna am avut cele mai mari capturi la clean chiar daca mai putine decat vara.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt locuri - tot mai rare, ce-i drept - care inca mai ascund exemplare frumoase de clean. Si da, de obicei se spune ca spre iarna sau chiar iarna se pot realiza capturi capitale.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am prins multi cleni de 1,5-2 kg, dar i-am eliberat pe toti.Daca vreti sa mai prindeti in viitor pesti, dati-le si lor o sansa de supravietuire, ganditi-va la ei ca la niste fiinte , nu ca la un preparat culinar...

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu cit inaintezi in toamna/ iarna cu atit apa devine mai limpede,
    si tot bradisul coboara. incepi sa ai din ce in ce mai mult spatiu liber la suprafata. Rapala CD ( Count down - adica numara caderea ) coboara 1feet (30 cm pesecunda )

    RăspundețiȘtergere
  5. Cunosc un riu cu capturi imense eu acum incep adevaratul pescuit la clean numai exemplare de 2 kg chiar si mai mari pescuiesc numai cu broscute,carii,si mate de porumbel.

    RăspundețiȘtergere