În continuarea prezentării
succinte a celor mai apreciate specii de peşti şi mai căutate de către
pescarii din România, urmează:
PĂSTRĂVUL INDIGEN (Salmo trutta fario)
Familia: Salmonide
Alte denumiri: păstrău, păstrug, pătat, păstrăv de munte ş.a.
Caracteristici: Trup gros, musculos,
de formă fusiformă, încheiat de un bot foarte scurt, care compensează prin lărgimea
gurii, înzestată cu dinţi puternici din care boiştenii – una dintre
principalele surse de hrană ale păstrăvului – nu mai au scăpare.
De altfel, oricât ne-am chinui, nu putem confunda păstrăvul cu niciun alt peşte din apele noastre, nici măcar cu
confraţii săi, păstrăvul fântânel (Salvelinus
fontinalis) sau păstrăvul curcubeu (Salmo
gairdneri irideus), pentru că păstrăvul
indigen este singurul “împestriţat” cu puncte roşii, puncte care în cazul
celorlalte două specii dispar (la păstrăvul curcubeu sunt doar puncte negre).
Răspândire: aproape
toate apele de munte, fie că este vorba de pâraie, râuri sau lacuri.
Dimensiune&greutate
medie: 15-30 cm (excepţional 60-70 cm); 200-500 g (excepţional 3-4
kg).
Dimensiune minimă legală: 20 cm
(max.10 buc/zi)
Metoda de pescuit recomandată: pescuit
la muscă, spinning.