14 ian. 2016

Permise de pescuit 2016


După ce s-a chinuit – prin angajaţii săi - să străbată drumul greu şi alunecos de după Sărbătorile de Iarnă, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) a catadicsit, în cele din urmă, să schimbe 2-3 cuvinte de pe site-ul oficial (başca, a mai adăugat şi un emoticon, semn de… tinereţe printre rânduri?!), practic nefăcând altceva decât să transforme 2015 în 2016 şi… fontul.

Ideea este că se va mai merge o bucată de timp (mai lungă sau mai scurtă în funcţie de interesele… nepescarilor) fix pe legislaţia din anul precedent, dar cu aceleaşi nepermise (şi intenţionate!!!) lacune şi erori (vorbim totuşi de o instituţie a Statului, care ar trebui să fie pusă în slujba cetăţenilor – în cazul nostru, a pescarilor amatori), vizavi de informaţiile referitoare la asociaţiile de pescuit care administrează apele şi, mai ales, la tarifele practicate de acestea pentru cei care nu doresc să se înroleze în rândurile lor, cu alte cuvinte să nu plătească (şi) cotizaţia de membru.

Cum şi cei 5 ani pentru care au primit respectivele asociaţii de pescari (oare?...) autorizaţiile de administrare a apelor publice din România s-au cam scurs din clepsidră, ne aşteptăm, aşa cum am spus şi mai sus, la o nouă (şi… tâmpită?) lege.

Până la eventualele schimbări, pe care le voi anunţa în timp util pe blog, (re)citiţi cu încredere articolul de anul trecut, care este încă valabil: permise de pescuit 2015.


Fire întinse!

LATER EDIT: pe 5 aprilie 2016, a apărut în Monitorul Oficial al României, noul Ordin al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind condiţiile de practicare a pescuitului recreativ-sportiv, precum şi modelele permiselor de pescuit sportiv, pe care-l puteţi urmări, accesând link-ul de mai sus.

p.s. (Numai) pentru cine vrea să susţină blogdepescar (cateva campanii la care sunt afiliat):



- RCA - asigurare obligatorie pentru soferi
- Cadouri haioase
Pescuit pe... toaleta!:)


2 comentarii:

  1. La Multi Ani tuturor, mii de bombe si de fire-ntinse! Vin si eu sa-l completez pe Iulica, dar cu informatii "mai proaspete",la zi, adica de azi 30 ianuarie 2016. Modul de obtinere a permiselor este cel prezentat aici, care se regaseste de altfel si pe site-ul ANPA. Vizarea celor care au deja permisul plastifiat este tot conform procedurii de pe site-ul ANPA. Dupa ce ati trimis la vizat permisul plastifiat + 1 original + 1 copie dupa: documentul prin care faceti dovada ca ati platit taxa de la Trezorerie, sau cuponul de pensie + timbrul fiscal de 2 lei (sau taxa extrajudiciara de timbru de 2 lei), vi se returneaza permisul plastifiat, taxa de la trezorerie in original/cuponul de pensie, pe care este aplicata si stampilata MATCA timbrului fiscal.
    Cam atit...Pentru "Yankees" din Suceava + Botosani, precum si pentru cei din judetele Iasi + Neamt, cel mai apropiat punct de lucru al ANPA se afa in Municipiul Bacau. Responsabil este domnul ing. Vega Nicolae, care are program de vize/eliberari permise de pescuit sportiv/recreativ, vinerea.
    In mare, cam asta-i procedura. Nu a aparut nimic nou deocamdata...Totusi, tin sa va atrag atentia ca asa cum mentiona Iulian la inceputul anului, unor ONG-uri/AJVPS-uri, le expira licentele de concesionare a apelor, la sfirsitul primului trimestru a anului curent. De aceea e bine sa va scoateti/vizati permisele, pina in prima decada a lunii martie, anul curent.

    PS. Acum incerc sa iau "reteta" postata de Iulica mai demult, cu privire la obtinerea PG-ului pe Prut in zona Botosaniului. Acum vreo 2 saptamini, facui o incercare pe "e.guvernare.ro..." si aveau serverul inoperabil. Poate in seara asta am mai mult succes.
    Gaata, va las, multa sanatate tuturor, fire-ntinse si "cacao" pe bat! Maine ma duc la o partida pe Moldova, intre Cornu Luncii si Praxia. Nu pentru peste, ci pentru peisaj. Sper ca dupa ploile + topirea zapezilor din ultima saptamina, sa prindem si noi (eu+amicii), daca nu o mreana la 7 kile, macar un broscoi congelat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa cum spuneam aseară, fost-am azi duminică 31 ianuarie împreună cu un prieten, la pescuit pe Moldova, în zona localităţii Sasca. Apa destul de mică, zăpada topită, vax peşte. Eu am dat la feeder, iar el la plută. Momeli: rîme + viermuşi. Nadă: Benzar universal. Mai era un "speriat" pe apă, care la fel n-a prins nimic. Am ajuns pe la 9 şi-am plecat pe la 12, cînd s-a stîrnit o vîntoasă de ziceai că smulge copacii din rădăcină...
      Hai sănătate la toţi şi s-aveţi parte de ceea ce vă doriţi,atît la pescuit, cît şi în viaţa de zi cu zi!

      Ștergere