4 feb. 2014

Permise de pescuit în judeţul Suceava – 2014

permis anpa

Ştim cu toţi (sau nu?) pasionaţii pescuitului recreativ/sportiv care ne îndreptăm cu precădere paşii (de fapt… lansetele de pescuit) pe malurile apelor colinare şi de şes din judeţul Suceava, că în ultimii ani am fost într-o permanentă dilemă în privinţa asociaţiei care a primit spre administrare de la ANPA apele publice (mai puţin cele din zona montană, aflate în administrarea RNP), pentru că atât Asociaţia Prieteni Pescari, cât şi AJVPS Suceava susţineau că ei sunt „stăpânii” de drept ai acestor ape.
Practic ANPA, pe baza dosarelor depuse de asociaţiile de pescari din ţară, a distribuit la nivel naţional toate apele, cele din judeţul Suceava revenindu-le atunci Asociaţiei Prieteni Pescari. Din cunoştinţele mele, AJVPS nici nu a depus un asemenea dosar pentru că deja era în litigiu a ANPA. Trec peste toate detaliile acestui război rece purtat în 3 timp de câţiva ani (AJVPS, pe de o parte, PP şi ANPA, pe de altă parte), război în urma căruia n-au avut de pierdut decât pescarii cinstiţi, care nu voiau decât să pescuiască legal, dar nu mai ştiau către ce asociaţie de pescari să se îndrepte (bineînţeles că legea spune că poţi pescui şi fără a adera la vreo asociaţie de pescari, dar la noi s-a împământenit obligativitatea de a plăti cotizaţie) pentru a nu fi deranjaţi atunci când se află la pescuit.
Personal nu sunt ambasadorul niciunei asociaţii de pescari, pentru că m-am simţit trădat atât de AJVPS, în perioada în care am fost membru, cât şi de PP, pe care iniţial am îmbrăţişat-o ca pe o alternativă mult mai bună apărută într-un sfârşit, dar care m-a dezamăgit mai repede decât mă aşteptam.
Pentru a fi lăsaţi în continuare în ceaţă vizavi de asociaţiile de pescari care administrează apele publice din România şi pentru a nu deranja acolo unde nu trebuie, pe site-ul ANPA nu s-au mai făcut modificări de cel puţin 2 ani, tabelele sunt în curs de actualizare!!! tronând la mare vedere de tot atâta timp!!!
AICI aveti cel mai IEFTIN RCA!
În realitate unele date s-au schimbat, mai ales în ceea ce ne priveşte pe noi, cei care pescuim în judeţul Suceava! Încă de anul trecut am făcut public răspunsul primit de la ANPA, prin care mi se confirmau zvonurile apărute în târg: Asociaţiei Prieteni Pescari urma să i se anuleze autorizaţia primită de la ANPA pentru apele colinare şi de şes din judeţul Suceava, ca urmare a câştigării în instanţă de către AJVPS Suceava a acestui drept.
Cum, din nefericire, încă se joacă la două capete şi încă suntem manipulaţi şi minţiţi din toate părţile, am cerut o precizare clară din partea ANPA pentru elucidarea misterului legat de administrarea apelor colinare şi de şes din judeţul Suceava, răspuns primit astăzi:

asociatii pescuit autorizate

Cu alte cuvinte, deşi pe site-ul oficial ANPA (de pe care ar trebui să ne informăm CORECT la orice oră din zi şi din noapte) apare Asociaţia Prieteni Pescari pentru judeţul Suceava, realitatea e alta.
Ţin să precizez spre finalul materialului de faţă, de fapt să (mă) repet: nu sunt şi nici n-am fost vreodată ambasadorul vreunei asociaţii de pescuit (e drept că i-am simţit pe cei de la PP mai aproape, mai „comestibili”, dar dezamăgirea e cu atât mai mare când te simţi înşelat de cineva în care ai avut încredere), ci vreau să cred că sunt ambasadorul adevărului, deci nu încerc decât să-i ajut pe cei care-şi pun aceleaşi întrebări ca şi mine vizavi de pescuitul recreativ/sportiv şi nu găsesc răspunsuri pertinente.
Aşa că până la vreo viitoare schimbare a legislaţiei privind pescuitul recreativ/sportiv, că ne place sau nu, AJVPS Suceava administrează apele colinare şi de şes din judeţul Suceava, dar – pentru că trebuie să fie şi un dar de fiecare dată – şi aici situaţia e tulburie. De ce? Pentru că, nefiind obligatorie asocierea, ar trebui să existe, conform legii, un tarif săptămânal/lunar/anual pentru nemembri, aprobat de ANPA şi publicat pe site-ul lor oficial (lucru care, daţi-mi voie să zic, nu cred că se va întâmpla prea curând).

În încheiere, dar nu înainte de a vă ura fire întinse pe toată durata sezonului de pescuit 2014 şi de a vă invita să citiţi şi alte materiale de pe blog dedicate pescuitului şi pescarilor, vă reamintesc condiţia minimă obligatorie (în cazul controalelor) pentru a pescui: permis ANPA, taxa de 30 lei plătită la Trezorerie (se pare că s-a schimbat şi contul - 20A1603008609468, oricum funcţionarii de acolo trebuie să-l ştie) şi  2 lei taxa extrajudiciară de timbru (mare atenţie pentru cei care pescuiţi pe Prut, pentru că ANPA spune 2 lei – timbru fiscal sau taxa extrajudiciară, dar Poliţia de Frontieră nu ia în seamă decât chitanţa de 2 lei care reprezintă contravaloarea taxei extrajudiciare). Şi vă reamintesc, de asemenea, că nimeni n-are dreptul la control pe malul apei fără să fie însoţit de reprezentanţi ai Poliţiei, ai Jandarmeriei şi/sau de către inspectorii ANPA.
Fire întinse!



36 de comentarii:

  1. Multumiri pentru publicarea adresei de la ANPA : măcar știm o treaba, chiar dacă ne place sau nu AJVPS.
    Cel putin pana la "noi ordine", anul asta pare mult mai logic sa fii membru AJVPS decât PP, care - fie vorba între noi - au fost cu nimic mai "breji". Si care PP, sub pretextul ca "vizează" permisul de pescuit, probabil vor încasa fara nici un fel de scrupule cotizatii de membru si in acest an, deși nu mai au ape in administrare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu prefer deocamdata varianta Trezorerie. Vreau sa vad si altceva de la asociatii, nu doar controale de duminica la "unditari", ci la setcari, plasari etc., la marii braconieri care "produc" linistiti sub orice regim.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar multumiri pentru efortul de a aduce lamuriri pentru pescarii din judetul Suceava. Pe forumul PP doar intoxicarile lor ordinare si vrajeli, nimic cinstit si corect. Acum eu va intreb daca platesc la trezorerie si taxa/ timbrul fiscal este de ajuns pentru a fi in regula? Anul trecut am procedat la fel, dar pe Rogojesti vestitul Tomosoiu nu a fost incantat ca nu am dorit sa ii prezint chitanta si permisul spunand ca oricum nu e de ajuns de vreme ce nu am vizat la AJVPS. Am vazut prin nu stiu ce proiect de lege ca dupa plata la trezorerie si timbru trebuie o stampila a unei asociatii de pescari, dar unde se pune aceasta stampila, pe carnetul de membru? (implicit se ajunge la cotizatie). Va multumesc anticipat si scuzati deranjul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Din păcate nu este suficientă doar taxa de 30 lei şi - atenţie! - nu timbru fiscal de 2 lei, ci taxă extrajudiciară de 2 lei, ci ar mai trebui plătită, conform legislaţiei în vigoare (dacă excludem din start ideea de a fi membru cotizant la AJVPS, în cazul nostru) o taxă săptămânală/lunară/anuală stabilită de AJVPS (mult mai mică, în toate cazurile din ţară, faţă de cotizaţia de membru), dar - f.important - aprobată de ANPA şi publicată pe site-ul oficial ANPA, ceea ce nu este cazul şi nici nu cred că va fi foarte curând, pentru că, aşa cum am menţionat în articol, site-ul ANPA este neactualizat de vreo 2-3 ani, (parcă) tocmai pentru a ne menţine la mâna asociaţiilor.
    Dacă s-ar respecta legislaţia, ANPA-ul ar fi obligată să facă publice aceste tarife LA ZI, pe site-ul anpa.ro (pentru cine nu stie, PP avea o taxă de 20 de lei pentru nemembri, pentru un an).

    RăspundețiȘtergere
  5. pana la urma cum ramane treaba ANPA e cea care detine apele din acest judet sau ajvps ?:(.. sa imi reinoiesc permisul dar la care ?:(.. lamuriti-ma si pe mn plz::(.. care asociatie detine si pot sa fac incat sa nu fiu tras la rost ba de una ba de alta:(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ANPA detine toate apele publice din tara, cu exceptia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Exista un singur permis national, permisul ANPA, pe care il aveti in prima imagine a acestui articol si care costa 30 de lei (pret intreg, pentru studenti, pensionari s.a. existand reduceri).
      ANPA a concesionat admistrarea acestor ape, asociatiilor de pescari care au participat la o licitatie de rigoare. In momentul de fata, AJVPS Suceava (desi pe site-ul ANPA inca figureaza PP) are in administrare apele colinare si de ses din judet si are dreptul de a elibera PERMISE ANPA (NU EXISTA PERMISE AJVPS sau PP, alea sunt CARNETE DE MEMBRU, cu cotizatiile de membru aferente).
      De altfel la Suceava este o situatie ridicola si unicat la nivel national de mai multi ani, asa cum am ilustrat-o si in alte articole. La cat de incalcite sunt itele, ar dura prea mult sa va explic, asa ca inchei dandu-va urmatorul sfat: platiti la Trezorerie cei 30 de lei, pastrati chitanta (daca aveti deja permis ANPA plasticat, tiparit in 2012, este si mai bine - de atunci nu s-au mai tiparit) si... mergeti la pescuit, dupa ce se incheie prohibitia. Nici AJVPS, nici PP sau alt ONG (pentru ca asta sunt) nu are voie sa va controleze fara a fi insotiti de un inspector ANPA, Politie sau Jandarmerie. Iar taxa platita la Trezorerie dovedeste ca v-ati achitat datoria fata de institutiile statului!

      Ștergere
  6. Si daca nu am permis deloc si vreau sa-mi fac, unde trebuie sa ma duc? La vreo asociatie de pescari, careia trebuie sa-i platesc si cotizatie?
    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  7. Permisul de pescuit (ANPA) deocamdata nu se mai tipareste (dupa cum am mai spus, ultimele s-au tiparit in 2012). "Inlocuitorul" sau este taxa de 30 lei platita la Trezorerie + o gaselnita de ultim moment, timbru fiscal de 2 lei sau taxa extrajudiciara de aceeasi valoare.
    Aceleasi taxe + taxa de membru cotizant (30-100 lei), in cazul alegerii unei asociatii, care la randul ei nu are de unde sa va dea permis de pescuit, ci carnet de membru al ONG-ului respectiv.

    RăspundețiȘtergere
  8. Deci platind taxa aia de 30 de lei + 2 lei timbrul fiscal pot sa pescuiesc linistit in toate apele de ses din Romania...
    Nu ma intereseaza sa fiu membru in nici o asociatie. Multumesc pentru raspuns! Stima!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i chiar asa... Majoritatea apelor sunt in "custodia" asociatiilor. Acestea pot percepe tarife pentru nemembri (saptamanale/lunare/anuale), numai ca aceste tarife ar trebui regasite, actualizate la zi, pe site-ul ANPA - ceea ce nu este cazul.
      In alta ordine de idei, politistul, jandarmul sau inspectorul ANPA (acesta din urma doar... teoretic) care-i controleaza pe pescari, sunt interesati daca acestia au platit birul la stat (30 lei), mai putin daca au si cotizat la un ONG. De cealalta parte, ONG-ul "impricinat" este mai interesat de cotizatia de membru, care intra in buzunarul propriu, decat de taxa de permis, care merge la stat. Numai ca niciun ONG nu are drept de control pe apele publice fara sa fie insotit(i) macar de un reprezentant mentionat mai sus.

      Ștergere
    2. Dar pentru a pescui pe granita( pe Prut de ex.), mai trebuie platita vreo taxa? Inainte exista PG, o viza pe permis si o mica taxa in plus, dar acum nu mai stiu nimic, nu am mai pescuit in Romania de ani buni.

      Ștergere
    3. PG-ul exista si acum, in schimb nu mai exista taxa. Este necesar doar permisul ANPA + taxa extrajudiciara de 2 lei, iar viza respectiva ar trebui sa se poata lua si prin e-mail, dar nu stiu daca (de) peste tot.

      Ștergere
    4. Si la noi in Jud botosani ne iau taxa de 120 lei hoti

      Ștergere
  9. Intre timp site-ul ANPA a fost reactualizat si AJVPS apare ca detinatorul autorizatiilor in judet. Dar ca treaba sa nu fie normala pana la capat, nu se specifica taxele pentru nemembri, ceea ce va duce implicit la o noua hartuire a pescarilor care ar trebui sa plateasca si cotizatia de membru AJVPS, cred ca vreo 70 de lei. Chestia nu nementionarea taxelor pentru nemembri e unicat in tara. Ca sa evit orice stres sau nervi in plus declansati de Tomosoiu @ Company cred ca va trenui sa platesc taxa....din pacate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, vazusem si eu in urma cu putin timp si, chiar daca ANPA a operat si la ape (PP nu aveau Rogojestiul si Bucecea), lungimea Siretului ramane de 1320 de km numai in judetul Suceava, deci avem loc toti pentru pescuit, nu ne putem plange.
      In privinta taxelor pentru nemembri, daca ne uitam ce taxe au celelalte AJVPS-uri din tara, cele din Suceava n-ar trebui sa le depaseasca.
      Avand in vedere ca AJVPS Suceava nu a participat la acea licitatie de dosare de acum cativa ani, cand s-au impartit apele (si cand fiecare dosar depus de asociatii continea obligatoriu si acele taxe - ramase nemodificate si acum) si a castigat in instanta dreptul de administrare al lor, insa conform legislatiei in vigoare, intimidarile pe care le fac sunt puerile si demne cel putin de dispret.
      Toata lumea vrea sa-si umple buzunarele numai pe seama pescarilor cinstiti si buni platnici. Nimeni nu-si bate capul cu braconierii si nesimtitii. De aia in Romania a fi cinstit = a fi fraier...

      Ștergere
  10. eu am vizat la Prieteni Pescari in martie 2014...am chitanta si permisul ANPA eliberat in 2012 ...deci nu este valabil ? trebuie sa mai platesc in alta parte ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. banuiesc ca PP v-a luat si bani de cotizatie, desi nu mai au apele din judet in administrare.
      daca va controleaza Politia sau Jandarmeria, sunteti in regula (daca aveti si acea chitanta de 30 lei, contravaloarea permisului). daca vin baietii de la AJVPS (care NU AU VOIE sa mearga in controale fara un inspector ANPA sau neinsotiti de politisti sau jandarmi), care au in acest moment in administrare apele colinare si de ses, vor solicita achitarea, in plus, a cotizatiei de membru AJVPS, lucru din nou ilegal, pentru ca poti pescui si fara a fi membru, iar AJVPS ar trebui, conform legii, sa aiba afisate pe site-ul ANPA (dupa ce bineinteles au fost aprobate) tarifele pentru nemembri (saptamana/luna/an). de fapt doar judetul Suceava face din nou nota discordanta cu restul tarii.

      Ștergere
  11. santem
    inconjurati de hoti. ajvps a furat o viatza, pp care parea altceva a
    bagat cotizatiile incasate in clubul lui Florea si in federatia lu peste
    prajit... suceava ii din alta galaxie.

    RăspundețiȘtergere
  12. nu vreau sa par tampitel dar penru linistea mea intreb inca odata cum e mai bine:eu vreau sa merg vara aceasta la pescuit cu fetita mea si nu vrea probleme asa ca imi ajunge o chitanta de 30 lei(ceea ce imi convine) sau trebuie sa platesc suplimentar(ceea ce nu prea ma incanta) ????
    pentru 2-3 ore duminica petrecute pe Siret nu vreau sa ma cert cu cine stie ce control si de aceea as dori o lamurire.nu imi vin sa cred ce alambicat este un lucru care ar trebui sa fie simplu si usor de facut.Cu spunea cineva"Iubiti Romania in fiecare zi ca maine poate nu mai este..."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe Siret e si mai "simplu". cand s-au impartit apele, ANPA a spus foarte clar ca pe o apa nu poate fi autorizata decat o asociatie. zis si facut: Siretul este trecut si pe autorizatia AJVPS Suceava si pe cea a AJVPS Botosani!!! tarifele de acces pentru nemembri la Suceava lipsesc cu desavarsire, iar la Botosani sunt, conform site-ului anpa, de 1, 2 si 3 lei (saptamana, luna, an), asa ca as alege varianta Botosani...c-asa-i la noi!!!

      p.s. in alta ordine de idei, ii rog pe toti cititorii sa bombardeze anpa cu e-mailuri si telefoane legate de bizara situatie de la Suceava, care dainuie de ani de zile. sunt obligati sa raspunda (macar atat sa faca) .

      Ștergere
  13. eu am vizat la Prieteni Pescari in martie 2014...am chitanta si permisul ANPA eliberat in 2012, am luat legatura telefonic cu cei de la ajvps suceava si mi-au comunicat ca nimic din ce am platit la PP nu este valabil si ca trebuie sa fac din nou totul la ei, le-am zis ca nu este corect sa mai platesc inca odata acei 30 de lei pentru anpa si atunci mi-au zis sa vin la ei ca mai vedem atunci cand o sa vin sa fac carnetul de membru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mentionez ca anpa a fost platita la PP si nu la trezorerie (adica 60 lei din care 30 anpa +30 taxa de membru.

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. in martie 2014, PP stia ca nu mai au autorizatii de pescuit pentru raurile din judet, dar, cum era de asteptat, au continuat sa incaseze bani... pana la urma toate asociatiile se dovedesc a fi doar chioscuri de vandut permise si nimic mai mult.
      de partea cealalta, ajvps ramane... ajvps, cu vechile si regretabilele ei metehne.

      Ștergere
  14. Buna ziua. Am inteles eu bine? Pentru judetul botosani pe Siret imi trebuie doar taxa aia de 30 de lei + 2 lei timbrul fiscal ? Mentionez ca nu am avut niciodata permis. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In principiu, da, pentru ca asta inseamna permisul ANPA. Dar Siretul fiind in administrarea AJVPS Botosani, daca nu vreti sa fiti membru al acestui ONG si sa le platiti (si) cotizatia de membru (cateva zeci de lei, nu stiu exact cat), la un control al acestora puteti fi obligat sa platiti taxa de acces pt nemembri, care este, conform ultimelor modificari de pe site-ul oficial ANPA, de 5 lei pe saptamana, 10 lei/luna si... EXACT 0 lei/an...oricum organele cu drept de control - inspectorii ANPA, Politia si Jandarmeria sunt interesate de cei 30+2 lei, care intra la bugetul de stat.
      Fire intinse!

      Ștergere
  15. Multumesc. Apreciez rapiditatea raspunsului. Cat despre bog e de 10+.. Fir intins.

    RăspundețiȘtergere
  16. Salut.suntem in 2015 si tot nu avem tarifele pentru nemembri ajvps suceava.rusine.iar pp continua sa incaseze cotizatiile si cate 5 lei pentru PG spunand ca ei inca mai au apele in suceava.sunt cu totii niste hoti.daca aveti noutati va rog spunetimi si mie.ca cei de la ANPA nu raspund la mailuri.multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt (aproape) convins ca nici nu o sa vedem vreodata acele tarife. Uitati-va in jur la ceea ce se petrece in Romania, pentru ca nici pescuitul recreativ nu face exceptie. Peste tot avem parte doar de hotie si de interese de grup.
      PP a devenit (pentru ca tocmai asta s-a dorit a fi de la inceput) un chiosc de eliberat permise, bazandu-se in acest moment doar pe autorizatia primita pentru vreo 90 de km de apa in judetul Iasi si, mai ales, pe naivitatea (prea) multor pescari.

      Ștergere
  17. Salutare .. de azi sunt si eu membru AJVPS Suceava .. pana acum am fost la pescuit doar pe iazuri si am zis sa vad cum e pe "apele patriei". Totu bine si frumos ... am platit taxa de 30 de lei la trezorerie .. timbru fiscal 2 lei la posta .. si cand am ajuns la AJVPS ce sa vezi .. era o duduie inauntru .. domnu de la caserie pauza .. ca dupa 10 minute sa vina "aghezmuit" mirosind a doaga . L`am lasat in pace .. mi`a dat sa citesc pe unde am voie sa pescuiesc .. am ramas surprins sa vad si iazul de la Mitocul Dragomirnei in acele liste , eu stiind ca ala e privat `n fine .. mai bolborosea el ceva pe`acolo .. si la un moment dat imi zice 125 de lei .. WTF?!?!? Am stat 2 ore pe site`ul ANPA sa vad ce`mi trebuie ce tre` sa platesc .. si nicaieri nu scria de inca o taxa a celor de la AJVPS .. vroiam sa renunt sincer dar am zis daca tot am ajuns hai sa`l fac. Cam asta a fost aventura mea de azi cu AJVPS`u .. acum astept sa ma bazaie un control sa vad ce se intampla si cum decurge :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-i la noi, la Suceava... Se pare insa ca dl. Goicea a suparat rau niste vanatori "sus-pusi" si s-ar putea sa urmeze un cutremur pe la AJVPS Suceava.

      Ștergere
  18. Salut! Mentionez faptul ca sunt student si vreau sa îmi fac permis de pescuit in Suceava. Am inteles ca trebuie plătită o taxa la trezorerie de 30 de lei (nu stiu daca intreaga sau partiala pentru ca sunt student), iar apoi încă o taxa de 50 de lei in alta parte, dar nu stiu unde si daca in totaliate. Am aceste date partiale de la un prieten care si-a facut permisul acum doua săptămâni. Daca puteti sa îmi completati informațiile va rămân recunoscător. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Studentii si elevii trebuie sa plateasca o taxa de 10 lei pentru permis, fata de 30 de lei cat este taxa intreaga in acest moment.
      Cei 50 de lei platiti "in alta parte" au ajuns cu siguranta la Prieteni Pescari, ca si cotizatie, insa aceasta asociatie nu mai are nicio treaba cu apele publice din judetul Suceava. Autorizatiile de pescuit pentru judetul Suceava sunt obtinute, in instanta, de AJVPS, pana prin noiembrie 2018. Daca mergeti sa (le) platiti cotizatie, o sa va ceara o suma de 3 cifre...

      Ștergere
  19. Deci acum sunt la trezorerie si doamnele de aici îmi zic ca taxa e de 30 de lei. Nu e nicio reducere. In fine, daca as plăti taxa asta mi-ar fi de ajuns sa pescuiesc? Deci doar cu chitanta asta de 30 de lei??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suntem in Romania... Taxa este 10 lei pentru elevi si studenti, iar pensionarii au gratuitate (cel mai probabil este ultimul an in care se vor pastra aceste tarife mici). Mai trebuie un timbru fiscal de 2 lei de la Posta.
      Pe apele colinare si de ses din judetul Suceava, pastorite de AJVPS, normal ar mai trebui platita taxa de acces (saptamana/luna/an) catre asociatie sau cotizatia de membru (care cred ca este vreo 120-150 de lei), daca te inregimentezi in asociatie. Dar si aici e o problema (din nou... Romania): tarifele practicate pentru nemembri ar trebui aprobate de ANPA si publicate pe site-ul lor oficial. In realitate, AJVPS cere multi bani, fara acoperire legala totala...

      Ștergere